Känd journalist och kvinnorättsaktivist i Afghanistan ihjälskjuten på öppen gata

Vi minns alla hur 15-åriga Malala Yousafzai blev skjuten 2012 av Talibanerna i Pakistan, eftersom hon talade ut om flickors rättigheter att få utbilda sig. Igår skedde ett likande dåd när den afghanska journalisten och politiska rådgivaren Mena Mangal sköts till döds på dagtid när hon var på väg till sitt jobb i Kabul.
 
Mangal Mena var en välrenommerad tidigare journalist som arbetat vid Tolo TV, landets största privata TV-bolag samt flera andra TV-stationer. Hon hade även nyligen blivit kulturell rådgivare till den lägre kammaren i Afghanistans nationella parlament. Utöver att vara journalist var Mena även en stark förespråkare för kvinnors rättigheter till utbildning och arbete. Hon hade nyligen skrivit på sin Facebook-sida att hon trodde att hennes liv var i fara.
 
Nasrat Rahimi, talesperson för inrikesdepartementet, kommenterade att en eller flera möjliga gärningsmän hade flytt från platsen efter attacken och att ingen hade tagit på sig ansvaret än så länge.
 
Flera kvinnorättsaktivister har uttryckt sin ilska över att Mena inte skyddades trots att hon hade uttryckt att hon var i livsfara efter att ha mottagit hot. Wazhma Frogh, en afghansk människorättsadvokat kritiserade hela tilltaget.
-”Varför är det så lätt i det här samhället för män att döda kvinnor som de inte håller med?”
 
Mycket tragiskt öde och bedrövligt att sådana fega fähundar existerar som helt sonika eliminerar de som förespråkar jämställdhet!
 
Afghanistan måste vara det sämsta stället på jorden att leva på som kvinna (men ändå tar vi bara hit män till Sverige?) – tur att det finns modiga kvinnor i landet som vågar stå upp mot denna vidriga kvinnosyn, men de lär minska i takt med att männen utövar sitt inflytande!
 
afghan.jpg

En reaktion till “Känd journalist och kvinnorättsaktivist i Afghanistan ihjälskjuten på öppen gata

  1. I all tragik, detta visar något betydligt viktigare. Att radikal, provokativ, konfrontatorisk aktivism inte fungerar utan ger ett resultat vi inte vill ha. Det skapar en polarisering och motkraft. Sedan hjälper inga vackra ord och formuleringar som rättigheter, jämställdhet, eller lika värde efteråt. Den som vill flytta ett berg som i den gamla kinesiska sägen om Gamle dumme bonden Yu Gong, måste börja där berget står, och flytta en liten bit i taget. Framför Yu Gongs farm stod ett högt berg, solen nådde inte hans fält, så 90-årige Yu Gong bestämde sig för att flytta berget. Alla skrattade åt honom, det tog lite tid, men han lyckades.
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Foolish_Old_Man_Removes_the_Mountains https://ancientchinesestories.wordpress.com/2009/04/04/ancient-chinese-stories-the-tale-of-old-man-yu-gong-and-the-mountain/
    För 100 år sedan, 4 till 5 generationer, var Kina ett splittrat land med inbördes strider och motsättningar. Idag är det annorlunda, så man kan nog säga att man flyttade bergen, men det tog lite tid, var inte enkelt, och inte rätlinjigt, men man har lyckats.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s