Muhammed – det mest populära pojknamnet i Berlin

Sedan 1977 har sällskapet för det tyska språket utarbetat en ranglista över de mest populära förnamnen i Tyskland. Igår utkom listan för 2018 och det skapade debatt eftersom listan som publicerades i den tyska tidningen ”Bild” och var en av gårdagens mest lästa artiklar på tidningens hemsida, angav att Muhammed har slagit ut klassiska tyska namn som Alexander och Maximilian och nu anses vara det mest populära pojknamnet i huvudstaden.
Förnamn avspeglar ofta samhällsutvecklingen, vilket även gäller i Tyskland. I det tyska kejsarriket toppade Wilhelm listan med de mest populära namnen och under nationalsocialisterna låg Adolf högt i topp.
Omedelbart efter att det blivit officiellt, skrev Alternativ für Deutschlands gruppordförande Alice Weidel en ironisk tweet; ”Det säger du inte” och konstaterade även att Muhammed kvalat in på listan i Bremen.
Noterbart är att namnforskare har slagit fast att Muhammed inte är det mest populära namnet i Turkiet, det är Yussuf.
Tittar man på 10 i topp-listan över de mest populära pojknamnen i hela Tyskland finner man dock inte Muhammed, utan klassiska tyska namn som Karl-Heinz och Helmut är fortfarande populärast.
På delstatsnivå har Muhammed, som en avspegling av den ökande invandringen, uppnått en 10 i topp-placering i flera delstater som Bremen, Saarland och Berlin.
Flera tyska medier anger dock att man inte kan verifiera dokumentation om att Muhammed toppar listan över pojknamn i Berlin och anger istället att topp-tre utgörs av Alexander, Maximilian och Paul. Tidningen Berliner Kurier skyller dock Muhammeds förstaplats hos Bild på att tidningen inte skiljer mellan om barn har ett eller flera förnamn, varför Muhammed kan förekomma hos pojkar med flera förnamn.
Det är inte första gången namnrankning skapar debatt, under det senaste året har en det varit en stor debatt i Österrike om att namnet Muhammed stavas på flera olika sätt – Mohamed, Muhamed, Muhammad, Muhammed och enligt kritikerna är det ett försökt att dölja hur invandringen satt sin prägel på det österrikiska samhället.
Jag är rätt övertygad om att vi skulle få fram liknande resultat om vi skulle titta på Malmö eller Göteborg till exempel. Det är väl en naturlig följd när man under lång tid tagit emot många invandrare som sätter sin prägel på samhället. Det ser man även på språken, där det för inte så länge sedan rapporterades om att arabiska numera gått om finskan och är det näst största språket i Sverige. Det är väl bara en tidsfråga innan det går upp i toppen och petar ned svenskan till en andraplats.
Detta ska vi givetvis se som något positivt eftersom vi öppnat stora famnen för allt som har med multikulti att göra i Sverige och ser det som en tillgång – åtminstone om våra makthavare får bestämma, men jag måste erkänna att det lämnar en viss bitter eftersmak eftersom man så klart värnar om att svenska namn och svenska språket ska vara normen i Sverige. Men vad vi vanliga medborgare tycker är som vanligt irrelevant!
bebis.jpg

13 reaktioner till “Muhammed – det mest populära pojknamnet i Berlin

 1. Drar du några slutsatser av det? Min är att vår livstil har kommit till vägs ände.Det duger ju inte att snart en majoritet av alla nyfödda vita kommer till genom ivf.Ofta är föräldrarna närmare fyrtio och de barn de får är svaga och ofta utveclingsstörda.Heja den dumma svenska kvinnan!

  Gillad av 1 person

 2. Att svenska kvinnor inte får barn tidigt beror på att vi går i skolan. Sen ska man jobba och ha fast inkomst innan man föder barn. Så man kan försörja sig själv. Det är så hårt samhälle är uppbyggt. Samarbete mellan kvinnor och män. Men vissa tycker kanske att kvinnor ska sitta hemma och föda barn och plocka bidrag.
  Jag vill inte leva som dom i Afrika.

  Gillad av 2 personer

  1. Det stämmer nog vad du säger, när det gäller Sverige. Familjen brukade vara hela samhällets hörnsten och fundament. Inte så längre. Undrar bara, om dom i Afrika nu lever bättre än dom i Sverige, och inte bara Afrika för den delen.

   Gilla

  2. Dra ner på utgifterna då.Varje löning är McDonalds smockat med folk som äter dyrt.Jag har aldrig sett en kvinna i huckle eller burka komma dragande med sin familj för att äta ute.De är sparsamma och lagar nyttig mat hemma.Du har ett val.Det är inte invandrargruppers fel att de kommer i majoritet.Det är svenskarna som vill leva flott och med onödia utgifter och göra sk.karriär.Röka och dricka och spackla sig som ett UFO.TVI för den dumme svensken.

   Gillad av 1 person

   1. Det är trevligt att äta ute ibland för både stor och liten. Även skönt för den som lagar mat att slippa stå vid spisen jämt. Att gå ut och äta på restaurang gör man ännu mer i andra länder t.ex. runt Medelhavet, än vad vi gör i Sverige.

    Du låter så bitter och gnällig Rolf – vad har hänt med dig?

    Gilla

   2. Jag försöker att finna orsakerna till att det är så här och ja,kvinnans frigörelse är en del av problemen I förrgår stod det att läsa om en kvinna 50+som var så lycklig och kände sig så fri och ångrade inte en sekund att hon inte skaffat barn I ett samhälle som präglas av förnuft är en sådan kbinna inte värd något.Det största och kanske enda värdet är att föra livet vidare.I England var det en grupp kvinnor som inte skulle skaffa barn pga rädsla för klimatet.Ja du hör ju själv vilka mänskliga vrak.

    Gilla

  1. Svensken har påbörjat utflyttning med 1,5 barn per kvinna.Naturen är vis och ser att här finns ett tomrum som måste fyllas med livskraftigt material.

   Gilla

   1. Livskraftigt material?
    Kusinäktenskap och inavel leder inte till livskraftigt material.

    Gilla

   2. Karl w:
    Ja och detta är ju siffror som politikerna har tillgång till.Inte undra på att det råder en viss panik bland dem.Men inte ett ord om att barnafödandet måste öka.Istället öser man in folk på vinst och förlust.Huvudet i arslet hos de senaste decenniernas styrande politiker och ingen avgörande förändring tycks i sikte.Tvi!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s