Sverige borde lära av Italien hur vi ska hantera asylsökande och få fason på integrationen – det är inte för sent att tänka om

Sedan Italien bytte regering och började motarbeta illegal migration har man lyckats få fason på landet igen, men det handlar även om integration och den italienska staden Bergamo är ett lysande exempel på hur man kan bryta segregationen och se till att människor kommer i arbete.

Bergamo är en rik stad cirka 50 km öster om Milano, där man satt igång med projektet ”Accademia dell’Integrazione” (Integrationsakademien). Vid Al-Jazeeras besök står en grupp med 30 män i två led och händerna bakom ryggen i en korridor i skolbyggnaden samtidigt som de i kör upprepar ”Vi är studenter på den första kursen vid Accademia dell’Integrazione, tack Bergamo”. Sedan går de i två led till ett större rum där två av studenterna serverar lunch i vita förkläden. De här ”eleverna” är asylsökande och deltager i en bootcamp-liknande 1-årsutbildning vars syfte är att integrera migranter.

Accademia dell’Integrazione huserar 35 män i åldrarna 18-40 år och samtliga förutom en pakistanier är från afrikanska länder som Nigeria, Ghana, Senegal och Elfenbenskusten. Eleverna deltager i italienskastudier, får praktik på fabriker i området och måste följa en strikt rutin. De gör även samhällstjänst gratis.

Bergamos kommun driver projektet i samarbete med den katolska icke vinstdrivande organisationen Caritas samt den lokala grenen av Confindustria, Italiens sammanslutning av entreprenörer. Ett kooperativ som heter Ruah övervakar skoldagarnas aktiviteter som lektioner och måltider.

Akademien som drivs i lokaler som tidigare var ett ålderdomshem, delar byggnad med ett asylboende och det är bara en dörr som skiljer de två verksamheterna åt. Skillnaderna är dock enorma – på asylboendet kan de asylsökande röra sig fritt i korridorerna, tillbringa tiden i sina rum och använda sina smartphones så mycket de vill. Eleverna på akademin får bara använda sina smartphones några timmar per dag och mestadels av tiden står deras rum tomma med perfekt bäddade sängar samt inget annat språk än italienska är tillåtet.

Eleverna framstår mer som kadetter än som elever och måste bära uniform samt ha tre olika sorters kläder. När de är inomhus ska de bära en blå träningsoverall med texten ”Tack Bergamo” på ryggen”, den andra uniformen är orange och har också orden ”Tack Bergamo” med stor text, den tredje används på fritiden och är en blå skjorta med grå tröja med skolans logga som låter dem åka kollektivtrafik gratis.

Giorgio Gori, borgmästare i Bergamo menar att den här skolan inte passar alla.
-”Det är ingen plats för slöfockar och deltagarna måste respektera flera regler samt professionell utbildning är ett krav, med sikte på att de ska få ett jobb.”

För att bli antagen till programmet måste deltagarna klara tre intervjuer som bedömer deras kunskaper om Italien, deras utbildning samt deras förmåga att respektera reglerna.

Christophe Sanchez, personalansvarig hos borgmästaren, skapade akademin eftersom han ansåg att Italiens system för asylsökande inte fungerade och att misslyckandet berodde på det faktum att de bara har rättigheter men mycket få skyldigheter.
”-Asylsökande kan stanna i sängen hela dagen och det finns inget legalt instrument för att tvinga dem att göra någonting. Skolans mål är att få eleverna att känna sig myndiga och vi har till exempel olika elever som varje vecka utses till klassens ledare.”

En vanlig dag i skolan kan se ut så här:
*Vakna kl 06.30, frukost och studera italienska.
*Efter lunch gör eleverna samhällstjänst runt om i staden som att städa parker, måla skolor eller köra ut mat till äldreboenden.
*Efter middagen mer studier – antingen matematik eller sång (de sjunger nationalsången och folkvisor av Francesco De Gregori som är Italiens motsvarighet till Bob Dylan).
*Ljuset släcks kl 22.30.

Eleverna är fria att lämna byggnaden under helgerna och en gång i veckan, men måste återvända senast kl 22.00. Blir man sen kan var femte minut leda till disciplinära åtgärder.

Madou, som anlände till Italien från Guinea 2016, är glad att få vara en del av akademin.
-”Jag är glad att få vara elev här. Jag brukade tillbringa dagarna med att sova, men nu hjälper vi till i staden. ”

Khan, en pakistansk student säger att han vill bli självständig och börja arbeta efter avslutad utbildning.
-”Det gör mig ingenting att vi har hård disciplin – det gör oss alla jämlika.”

Trots att aktivister kritiserar projektet och menar att det är fel att tvinga människor att arbeta för att de ska accepteras av samhället, så har programmet visat sig vara effektivt. Hittills har man gjort 380 timmars frivilligt arbete och alla elever förstår italienska.

Wow – jag blev så inspirerad av att läsa denna artikel! Tänk så enkelt det hade varit för Sverige att börja med något liknande i varje stad och vips hade vi faktiskt börjat integrera människor på riktigt samt fått de att lära sig språket. Nu sitter det istället några få och tragglar på SFI som inte ens är tvingande för att få bidrag, medan rester ligger på sofflocket.

Människor dör inte av att man ställer krav på dem och inför disciplin, tvärtom de växer som personer – snälla Sverige gör om, gör rätt!

https://www.aljazeera.com/indepth/features/italy-controversial-boot-camp-integration-school-refugees-190428212034832.html

italy.jpg

2 reaktioner till “Sverige borde lära av Italien hur vi ska hantera asylsökande och få fason på integrationen – det är inte för sent att tänka om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s