Problemet med blackface – hur gör man om man ska klä ut sig till en mörkhyad person och inte vill kränka andra?

Herning Gymnasium anordnade en maskerad nyligen med temat ”Världens hjältar” och Emma Barslund-Gade samt en klasskamrat hade klätt ut sig till Michelle och Barack Obama. De hade färgat håret svart och smort in ansiktet med mörk creme för att efterlikna paret Obamas utseende. Men får man det, eller är det då tal om så kallat ”blackface”?

Ämnet har tidigare debatterats och nolltolerans samt mexikanska hattar satte förra året dagordningen när Köpenhamns universitet förbjöd kränkande utklädningar. Även Århus universitet har agerat genom att förra året ta bort ett Instagram-foto av en kvinna utklädd till Barack Obama efter klagomål om ”blackface”

Begreppet ”blackface” hänvisar för övrigt till forna tiders skådespelarpraxis, där skådespelare målade sig i ansiktet och parodierade svarta.

På Herning Gymnasium blev Emma Barslund-Gades vän konfronterad av fyra tjejer från deras skola som själva är mörkhyade och som tyckte att utklädningen var opassande. En vakt uppmanade Emma och kamraten att tvätta ansiktena på toaletten. Emma upplevde även reaktioner från enskilda lärare på skolan.
-”Jag talade med 3-4 lärare som ansåg att det var ett rasistiskt uttryck eller i vart fall kunde uppfattas som rasistiskt. De talade om ”blackface”. Vår utklädning var menat som en hyllning till USA:s före detta presidentpar i enlighet med festens tema. När jag vaknade nästa morgon var jag rätt uppriven och kände att vi hade fått en stämpel på oss. Vi gjorde det inte för att skapa konflikt, utan vår intention var att visa att vi faktiskt ser Michelle och Barack Obama som bra förebilder.”

Efter att de två eleverna försökt tvätta ansiktena på toaletten, slutade det med att de blev förda till ett omklädningsrum där de kunde duscha.

På Herning Gymnasium känner ledningen till episoden – men inte att lärare från skolan kommenterat elevernas utklädning eller uppmanat dem att tvätta av sig.

Herning Gymnasium har inga riktlinjer för utklädning, utan istället arbetar man mycket med dialog. Episoden är nu satt på dagordningen i elevrådet så att eleverna kan vara med och diskutera saken. Det kommer inte att komma några riktlinjer från ledningen som ogillar förbud.

Jag tycker personligen att hysterin kring ”blackface” gått överstyr och nu blir det bara löjligt, där man ser rasism i allt från chokladägg till prydnadskatter. Tar det aldrig slut skrev jag för några veckor sedan när det kom på tal senast och tydligen gör det inte det – det finns ingen ände på galenskapen!

#slutavarasålättkränkta
#generationsnowflake

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11351935/jeg-havde-slet-ikke-set-det-komme-vi-gjorde-det-jo-ikke-for-at-skabe-konflikt/

 

blackface

7 reaktioner till “Problemet med blackface – hur gör man om man ska klä ut sig till en mörkhyad person och inte vill kränka andra?

  1. Bland PK eliten i Sverige är det kanske så, men på Nya Zeeland gjorde en gång en herrtidning ett enkät om hur den ideala kvinnan skulle vara. Man fotoshoppade en bild på en kvinna, på en skala var hon i ena andan kritvit, i den andra väldigt mörk. På en annan skala var hon trådsmal i en ända, i den andra fet. Personlighet, i en ändan ”satkärring” som skulle ha allt på sitt eget sätt, i andra ända ”köksredskap” och ”sängvärmare”. Redaktören skrev att dom fick läsa resultatet flera gånger innan dom fattade. Idealkvinnan skulle vara lagom mörkhyad, välgrundad men inte fet, och skulle veta vad hon ville, båda fötterna på jorden, och kunna hantera män. På frågan om deras partner motsvarade deras ideal svarade nästan 100% nej, men dom var ändå nöjda. Man kan ha åsikter om ämnet, men ändå är nog detta något att lära sig från.

   Gillad av 1 person

 1. Peter Sellers har med stor framgång spelat en indier i en av sina filmer. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Party_(1968_film)

  Han har även gjort en parodi på en svensk sjöman som inspector Closeau.
  Ska nu dessa filmer också förbjudas?

  Det är en komplett överdriven hysteri med dessa helt obalanserade påhopp på helt normala företeelser som är KOMEDI.

  För övrigt anser jag att en hyllning till paret Obama är helt fel. Dom har båda medverkat till att situationen in världen för demokrati och yttrandefrihet har försämrats tydligt.

  Gillad av 1 person

 2. Hur gör man. Bäst är nog att välja att bosätta sig i ett land som inte är rasistiskt som Sverige har blivit. I traditionell Kinesisk och Asiatisk teater skiftade skådespelarna ofta mask under föreställningen många gånger för att uttrycka olika känslor. Vitt, rött, svart, osv. Det har aldrig varit något problem.

  Som en fotnot, traditionellt tilläts endast män utföra detta, någon feminism eller jämlikhet finns inte längre i Kina, men de yngre strunta i vissa traditioner, och många skådespelare är idag kvinnor. Förr gick hemligheten över hur detta i arv från far till son, och var väl bevarad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s