Årets bikiniomslag på Sports Illustrated promotar kvinnoförtrycket och motståndet känns alltmer som en förlorad kamp vartefter burkinin och hijabs lyfts fram som accepterade plagg

Sports Illustrateds årliga baddräktsupplaga är ett känt fenomen och tidningen har gjort sig ett namn genom åren för att ha använt sig av idel vackra bikinimodeller för att pryda omslaget. Vem minns till exempel inte Tyra Banks eller Elle Mc Pherson?

Men som ett led i islamiseringen som vi alla måste anpassa oss till vare sig vi vill eller inte, kommer årets upplaga av Sports Illustrated istället att ha en muslimsk kvinna i hijab och burkini på omslaget.

Den 21-åriga somalisk-amerikanska modellen Halima Aden har fotograferats för Sports Illustrated i Kenya, där hon föddes i ett flyktingläger och bodde tills hon var sju år. Hon fick stor uppmärksamhet när hon som 19-åring deltog i skönhetstävlingen Miss Minnesota iförd hijab.
-”När jag växte upp i USA så kände jag aldrig att jag var representerad, eftersom jag kunde bläddra igenom ett magasin och aldrig se en flicka i hijab”.

Sports Illustrated har postat en bild där hon poserar iförd en turkos hijab, långa gula örringar och mörkblå burkini. Hon har tidigare frontat omslaget på brittiska Vogue och gått på catwalken under New York Fashion Week.

Jag har absolut inget personligt emot Halima Aden – en vacker somalisk kvinna, men det jag inte kan acceptera är att hon vill lyfta fram kvinnoförtryckande plagg som något positivt och värst av allt är så klart att modeföretag som Vogue och nu Sports Illustrated hakar på. Men företagen är så klart enbart intresserade av att tjäna pengar och struntar i moralen!

I Sverige säljs redan burkini sedan några år tillbaka av både Stadium och Intersport, dessutom börjar alltfler modeföretag att visa upp modeller i hijab. Senast var det Nelly.com, men det är nog bara en tidsfråga innan vi även ser det på skyltfönstren till H&M och Lindex. Det är efterfrågan som styr marknaden och kundgruppen i Sverige är rejält stor.

Kampen mot kvinnoförtrycket blir allt svårare i och med att dessa plagg som i mångas ögon symboliserar tvång lyfts fram som något positivt i media. Den senaste tiden har det alltmer börjat synas kvinnor och flickor i hijab i reklamsammanhang – dessutom pryder det årets affisch för majblomman. Plaggen ska normaliseras i Sverige helt enkelt! Men att Sports Illustrated skulle falla för trycket var lite oväntat i min värld och jag skulle ljuga om jag skrev att jag inte är besviken.

Just nu känns det som att vi är för få som reagerar och om inget radikal händer så tror jag att kampen är dömd att misslyckas. Det är bara ett plagg som många säger och ”jag bryr mig väl inte om vad folk har på sig, det är deras eget val”… förvisso, men vem för talan för de som inte har valt det själva? Ingen tydligen.

https://www.vogue.com/…/halima-aden-sports-illustrated-rook…

SI

21 reaktioner till “Årets bikiniomslag på Sports Illustrated promotar kvinnoförtrycket och motståndet känns alltmer som en förlorad kamp vartefter burkinin och hijabs lyfts fram som accepterade plagg

 1. Vill ett företag överleva måste de anpassa sig efter den verklighet som råder.Ifall nittio procent endast äter halalslaktat duger det ju knappast att hårdnackat välja bort sådant kött,för att ta ett exempel.Politikerna och endast politiker bär ansvaret.I den bästa av världar kan väl en lätt slöja anses vara en fin accesoar.Jag tycker att det är snyggt.Bra mot solen dessutom och förhindrar kanske några hudcancerfall.Snyggt och bra enligt mig.

  Gilla

   1. Men det är ju i första hand ett mode! och du läser antagligen in mer än vad du ser.Rena hjärnspöken skulle jag vilja säga.Ja,det är snyggt enligt mig.Kombination med smink och smycken är slöjan en accesoar som tilltalar mig,bland andra snygga klädmode.Självklart kan det finnas förtryck bakom men det kan det finnas i alla klädstilar.Jag är inte helt säker på att de flickor som klär sig enligt våra seder med urringat och sexualiserat är så fria som du kanske tror.

    Gilla

   2. Gode Gud,hjälp mig.Vad är det då om det inte är ett mode i detta sammanhang?
    Jag orkar inte mer…

    Gilla

  1. Du skriver motsägelsefullt. Om en kvinna medvetet bär täckande kläder av religiösa skäl, så motverkas detta av smink etc., då grundsyftet för det senare är till för att attrahera. Sminket i sådana fall ser jag mer som en protest mot berörd religion.

   Gillad av 2 personer

   1. Det är kombinationen som tilltalar mig.Hon har ju läppstift och burkini.Det är kombinationen som är modet.Det finns ingen motsättning mer än eventuellt i rasisternas hjärnor.

    Gilla

   2. Sen tror jag inte man rationellt kan förklara varför man attraheras av en viss doft,en viss färg,ett mode etc.Du har kanske rätt i att det är motsättningarna i hennes stil som attraherar? Smakerna gifter sig som kocken säger.

    Gilla

   3. Du menar alltså att mer eller mindre täckt klädsel är ofrivillig? Täcker du rumpan när du går på stan? Är det frivilligt eller ofrivilligt i så fall? Varför använder vi kläder för att skyla oss?

    Gilla

   4. Rolf,

    har du missat vad som pågår i bl.a. Iran och Saudiarabien, där motståndsrörelser håller på att byggas upp? De protesterar mot tvånget, som inte finns beskrivet i Koranen. På sina håll kan du fortfarande köpa en hustru för några getter eller annan boskap. Mer värd anses inte kvinnan vara …

    (Du vet väl att alla de heliga skrifterna inom de Abrahamitiska religionerna skrevs av och för män?)

    Gillad av 1 person

   5. SasjaL
    Har du missat att dessa proteströrelser och annan destabiliserande verksamhet ofta är initierad och genomförd av Israel?Hur var det till exempelvis när Irans kärnreaktorer plötsligt började övervarva?

    Gilla

  2. För över hundra år sedan hade ju även svenska kvinnor heltäckande, nästan, baddräkter. Det slutade de med när de insåg hur korkat det är. Bäst är ju att bada naken men av hänsyn till övriga badande så har nu kvinnorna, samt männen, nåt på sig som skyler vissa delar. Om nån vill bylta på sig när de badar så gärna för mig. Men det ser för j—gt ut anser jag.

   Gillad av 1 person

 2. När jag växte upp i USA så kände jag aldrig att jag var representerad, eftersom jag kunde bläddra igenom ett magasin och aldrig se en flicka i hijab.

  – Hon räknar m.a.o. inte tiden fram till sju års ålder som ‘uppväxt’, när hon levde i en helt annorlunda kultur jämfört med var hon befinner sig idag och inte ”tar seden dit man kommer”. Självklart har de tidigaste levnadsåren präglat henne, då man åldersmässigt befinner sig i en lättpåverkad [/-manipulerad] situation. Har man inte tagit till sig kritiskt tänkande, så är det svårare att objektivt reflektera över sin egen situation.

  Gillad av 2 personer

 3. Ett mode är något som förändras över tid. Här har vi att göra med en klädsel som sett precis likadan ut i drygt 1400 år! Det är faktiskt så långt ifrån ett mode som man kan komma.

  Gillad av 1 person

 4. Jag är långtifrån någon supporter av burkinis och skulle gärna se dom blev bannlysta på samma sätt som maskering i Sri Lanka. På sätt, rent praktiskt, håller jag med Rolf, rätt sätt är inte att bojkotta de som säljer eländet eller främjar det. Det gynnar bara försäljningen. Bättre är att hänga ut dom som vedervärdiga och samhällsfrånvända. Om någon gick omkring i en naziuniform skulle personen troligen få åtskilliga påpekanden att han uppträdde otrevligt, stötande och olämpligt. Samma lågintensiva metod bör användas för att bekämpa konstigheter som burkinin, både till de som säljer eländet, främjar det eller bär det. Ständig påpekanden, i artiga och korrekta toner, att klädseln är olämplig och uppfattas som stötande. Att det bärs av religiösa skäl och vi har religionsfrihet är inget argument. Ingenstans är det påbjudet i religiösa skrifter. På liknande sätt kan man inte starta en kyrka, destillera brännvin och sälja, och sedan hävda att det råder religionsfrihet.

  Gilla

  1. Det är uppenbart att täckande klädsel upplevs som väldigt negativt av många.Man kan undra varför? Kan någon förklara vad som skulle vara så farligt,stötande eller rent av hotfullt med det! Hos mig vänder det sig däremot i magen när jag ser feta lättklädda svenskar pressa på stranden.Sen träffar man dem på stan med malignt melanom.Dålig livstil som leder till enorma och helt onödiga kostnader för samhället.Lite mild Islam med fasta,mindre sprit och tobak vore en ren samhällsvinst.Fråga vilken läkare som helst.Burkinibärararna lär inte bli överrepresenterade i hudcancerstatistiken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s