Ultranationalistiska Vox förväntas skörda framgångar i dagens val i Spanien – partiet har likt amerikanske Donald Trump, Italiens Five Star Movement, Frankrikes Le Pen och Sverigedemokraterna dominerat sociala medier inför valet

Idag går det spanska folket till val och opinionsundersökningar förutspår att Vox kommer att komma in i parlamentet för första gången. Partiet som vill stoppa såväl illegal migration som abort väcker både entusiasm och vrede.

Enligt analysgruppen för sociala medier, Social Elephants, har Vox inlägg på Twitter och Facebook under den senaste månaden genererat flest reaktioner i form av likes, kommentarer och delningar. Enbart på Twitter har partiet genererat 1,1 miljoner interaktioner under den senaste månaden, jämfört med 886.000 för vänsterpartiet Podemos som har varit väldigt aktiva online. Många analytiker tror att partiet har ännu högre stöd än vad som visas i opinionsundersökningarna eftersom många Vox-väljare ljuger när de blir tillfrågade vad de ska rösta på.

Man kan helt klart dra paralleller till Sverigedemokraterna som också har högre väljarstöd än vad som syns i väljarundersökningarna samt har haft stora framgångar med att nå ut med sitt politiska budskap via sociala medier.

I såväl svensk som utländsk media målas Vox upp som ett extremistiskt parti som kommer förstöra Spanien om de kommer till makten och det budskapet känner vi såväl igen från vår egen inhemska politiska sandlåda. Mönstret går igen från land till land, där människor vänder sig bort från de traditionella blocken och hellre vill värna om sitt land. Man vill helt enkelt inte fortsätta att öppna sina hjärtan till resten av världen eftersom man sett att priset som man måste betala är alldeles för högt.

I Spanien har folket definitivt sett med egna ögon vad som händer när naiva godhetsknarkare kommer till makten. Efter förra valet stod det klart att den nya regeringen ville fortsätta med en generös migrationspolitik och man uttryckte dessutom att man ville riva ned taggtråden vid kustgränsen. Efter det har inget varit sig likt och vi har alla sett hur migranter från Nordafrika fullkomligen har invaderat stränderna i massor med inslag av våld och skadegörelse. Spanien blev på kort tid den nya huvudrutten för migranter och det tog inte alltför lång tid innan regeringen ångrade sig och insåg att det var en ohållbar situation samtidigt som folkets ilska samt otrygghet nådde nya höjder. Så att Vox kommer att komma in parlamentet har man enbart sig själv att skylla och detsamma gäller resten av Europas politiker – inklusive Sveriges – som målat in sig i ett hörn.

I de flesta länder sluter väljarna upp ute på högersidan och det finns goda grunder för detta med tanke på hur kontinenten behandlats genom en extremt oansvarig migrationspolitik de senaste decennierna. Självklart vet våra politiker om orsakerna som de själva varit med och byggt upp, men de låtsas som att de är helt ovetande och fortsätter att skrika rasist eller nazist så for de får chansen samtidigt som media backar upp och svartmålar partierna som extremistiska.

Våra svenska politiker har väl inget annat alternativ eftersom de inte vill erkänna sina egna misstag, men faktum kvarstår att hade man tagit tag i problemen för flera decennier sedan så hade inte Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen för snart tio år sedan och kunnat äga migrationsfrågan så länge som man gjort. Samma sak gäller så klart i övriga Europa – det är våra makthavares ignorans, brist på lyhördhet och naivitet som försatt oss i den kris vi befinner oss i, men tyvärr är det ingen som är villig att städa upp efter sina misstag och därför lever vi just nu i ett extremt polariserat samhälle där vi alla i slutändan är förlorare.

https://www.thelocal.es/20190427/spains-far-right-vox-party-has-won-the-internet-campaign?fbclid=IwAR2EIxfW2khktJD8FayNAkrvCXjaqnBCvQFWv5DJj8wR4LscofzBcTmFySg

spain.jpg

En reaktion till “Ultranationalistiska Vox förväntas skörda framgångar i dagens val i Spanien – partiet har likt amerikanske Donald Trump, Italiens Five Star Movement, Frankrikes Le Pen och Sverigedemokraterna dominerat sociala medier inför valet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s