Den europeiska alliansen håller på att ta form och kampen om ledarskapet står mellan Salvini, Le Pen och Orban – men i Sverige har vi missat tåget när SD tackade nej till samarbetet och nu är Jimmie Åkesson besviken över sina nordiska kollegor som inte fegade ur

Som jag skrivit om tidigare har Italiens Salvini tagit initiativ till en europeisk allians som ska bilda en egen supergrupp efter EU-valet och driva på för förändring inifrån EU, bland annat genom mindre överstatlighet och stopp för såväl illegal migration som islamisering. Flera populistiska partier har redan anslutit sig till alliansen, bland annat franska Le Pens parti National Rally, österrikiska FPÖ, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna samt flera öststatsländer som till exempel Tjeckien och Polen som också sägs vara med på banan.

En kamp om ledartröjan har blossat upp och sägs stå mellan Marine Le Pen och Matteo Salvini. Ungerns Viktor Orban är en annan möjlig kandidat, men för tillfället vill inte hans parti Fidesz helt bryta sig ur sin nuvarande grupp European People’s Party (EPP) i det europeiska parlamentet.

Flera populistiska partier sitter redan i regeringsställning i Europa i Italien, Österrike, Polen och Ungern. Dessa partier väntas vinna upp till 30% av platserna i EU-parlamentet. I Spanien hoppas även högerpartiet Vox att komma in parlamentet efter dagens val i landet.

Vid det förra EU-valet 2014 kom Le Pens parti först i Frankrike och nya opinionsundersökningar visar hur Marine Le Pens parti nu är jämlika med Macrons parti.

Men i Sverige har vi inget parti som ska ingå i Salvinis allians efter att Sverigedemokraterna gett Salvini kalla handen av rädsla för Len Pens Rysslandskopplingar och i dagens DN talar Jimmie Åkesson ut i en intervju, där han bland annat nämner sprickan som hotar hans dröm om en nordisk nationalistisk front i EU-parlamentet. Åkesson säger sig vara ”besviken och tagen på sängen” efter att systerpartierna i Danmark och Finland gjort gemensam sak med italienska Lega utan att diskutera med SD.
Jag kan dock inte känna någon sympati i det här fallet – att tacka nej till den här alliansen när man driver samma politiska frågor och som i SD:s fall är mycket medvetna om att ensam inte är stark, för det är helt klart lättare att få igenom sin politik när man driver på den tillsammans med flera andra partier, är i mina ögon likvärdigt med EU-politiskt självmord.

Detta lämnar oss väljare i ett svårt läge – rösta på AfS som är det enda svenska parti som vill gå med i Salvinis allians fast risken är att de inte kommer in, eller personrösta på någon annan vettig kandidat från M eller KD och hoppas att de vågar gå sin egen väg, eller ge sin röst till SD ändå fast de fegat ur i sin strävan efter att bli salongsfähiga?

Jag måste ha med lite hjärta när jag röstar, så därför är alternativ 3 omöjligt för mig såvida Åkesson inte gör en kovändning sista veckan och det betvivlar jag. Då återstår alternativ 1 och 2 – pest eller kolera, ungefär som i det senaste riksdagsvalet. Oavsett känns det i alla fall inspirerande med den här europeiska alliansen och den kan nog vara ett av de få halmstråna som återstår för Europa!

https://www.telegraph.co.uk/…/populists-parties-struggling…/

https://www.dn.se/…/akesson-om-beskedet-besviken-och-tagen…/

2 reaktioner till “Den europeiska alliansen håller på att ta form och kampen om ledarskapet står mellan Salvini, Le Pen och Orban – men i Sverige har vi missat tåget när SD tackade nej till samarbetet och nu är Jimmie Åkesson besviken över sina nordiska kollegor som inte fegade ur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s