Medborgarna tappar tilltron till det svenska rättssystemet – förekommer det några utvisningar överhuvudtaget förutom kompetensutvisningar?

Häromdagen kom det mycket upprörande beslutet om att Högsta domstolen i en vägledande dom beslutat att låta en 33-årig somalisk våldtäktsman som dömts till utvisning i såväl tingsrätten som hovrätten, få stanna kvar i Sverige efter avtjänat fängelsestraff med motiveringen att han varit i landet i mer än fyra år. Vederbörande hade dessutom flera brott på sitt samvete. Detta är fullständigt galet och det kan inte finnas många i detta avlånga land som håller med dessa domare som dömt i målet. Det är rent bedrövligt att detta får fortgå och dessutom sänder man budskapet att våldtäktsmän får stanna i Sverige, vilket indirekt kan tolkas som att alla flickor och kvinnor i landet bör iklä sig burka för annars blir ni våldtagna!

Den 59-årige utländska medborgare som skändat terroroffret Ebba Åkerlunds grav minst 50 gånger har för övrigt fått sitt straff nu – två månaders fängelse och ingen utvisning. Man börjar helt klart att tvivla på om det finns någon rättvisa kvar i det här landet?

Idag kommer en annan dom som jag reagerade på och det gäller hovrätten för Nedre Norrland som ändrar Gävle tingsrätts dom och dömer en man för grov stöld samt ofredande i stället för rån. Fängelsestraffets längd sänks därmed från ett år och två månader till åtta månader samtidigt som beslutet om utvisning upphävs.

Av utredningen i tingsrätten framgår det att mannen i januari 2019 gick fram till en då 86-årig kvinna när hon stod utanför porten till sitt bostadshus. Mannen knuffade omkull kvinnan så att hon hamnade på marken, innan han ryckte av henne handväskan och flydde från platsen. Två förbipasserande personer blev vittnen till händelsen. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning om hur händelseförloppet har gått till, men framhåller dock att mannens våld har varit av lindrig art och att den stulna egendomen får antas ha haft ett ringa värde. Kvinnans höga ålder och det faktum att mannen följde efter henne är enligt hovrättens mening inte tillräckligt för att gärningen ska rubriceras som rån, varför hovrätten ändrar rubriceringen till grov stöld och ofredande. Straffet sänks således från ett år och två månader till åtta månader samt beslutet om utvisning hävs då brottsligheten mannen döms för inte motiverar utvisning.

Vad är det då i rättsväsendets värld som motiverar en utvisning kan man fråga sig? Oavsett om man begår rån, misshandel, våldtäkt, mord eller ett terrorattentat så undgår man utvisning i det här landet eftersom det alltid finns förmildrande omständigheter.

Det är helt uppåt väggarna fel och jag undrar om man tänker på vilka signaler det här sänder till alla kriminella? Brott lönar sig i Sverige det är tyvärr dagens sanning och ingen bryr sig om landets medborgare det minsta! Råkar man ut för något är man helt utelämnad och det är bara en tidsfråga innan folk börjar ta lagen i egna händer för att skipa rättvisa. Är det vad våra makthavare eftersträvar?

http://www.dagensjuridik.se/2019/04/inte-ran-nar-man-knuffade-omkull-86-aring-och-stal-vaska-utvisning-havs?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

3 reaktioner till “Medborgarna tappar tilltron till det svenska rättssystemet – förekommer det några utvisningar överhuvudtaget förutom kompetensutvisningar?

 1. Enligt EU får Sverige inte utvisa kriminella flyktingar. Om de inte själva vill. Vilket de aldrig vill.
  Svenska politiker lovar att utvisa kriminella flyktingar men när stormen har lagt sig. Svenska folket
  Lugnat ner sig .gör de tvärt emot och ger illigal flyktingar asyl. Det är lättare för tjänstemännen de kan
  Skicka vidare problemet.
  Så länge som ingen står till försvars för sina misstag. Så kommer miljontals människor komma hit och få asyl för
  De som beslutar får ju lön för att sitta där och skicka problemet vidare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s