Amerikansk forskningstidskrift vägrar publicera artikel av känd professor på grund av en metafor om Törnrosa som ansågs för sexualiserande och diskriminerande mot andra kulturer

En prestigefylld amerikansk forskningstidskrift har vägrat publicera en artikel av den respekterade holländska professorn Ton van Raan på grund av användandet av en metafor från sagan om Törnrosa, vilket ansågs förnedrande mot kvinnor och andra kulturer.

Tom van Raan är professor i kvantitativ vetenskap vid Leidenuniversitetet i Nederländerna och började använda Bröderna Grimms saga som en metafor år 2004 efter en försenad upptäckt av ett akademiskt arbete till berättelsen som länge legat vilande, för att sedan återupptäckas som ett vetenskapligt genombrott. Detta plockades sedan upp av andra ledande forskare under de mellanliggande åren, vilket lade grunden för en akademisk diskussion om hur viktiga akademiska papper ofta tas om hand först årtionden efter publiceringen.

Van Raans senaste arbete med medicinska artiklar skickades till ”Journal of the Association for Information Science and Technology” (JASIST) och bara några timmar efter att han skickat mailet fick han besked om att man inte tänkte publicera arbetet baserat på att termen ”sleeping beauties” var oacceptabel och för sexualiserande. Det ansågs även som ”kulturellt diskriminerande” eftersom Törnrosa inte är en saga som är känd för andra kulturer.

Van Raan menar att ”den politiska korrektheten blivit galen”.
-”Jag har använt den här metaforen i föreläsningar otaliga gånger och alla vet vad jag talar om. Jag har använt det både i Oman och Egypten utan problem. Jag har alltid sett sansat på metaforen, det var den sovande skönheten och prinsen, där jag låter Törnrosa vakna upp. Och det är det. Inga fantasier. Jag har noterat att en belgisk kollega har använt uttrycket ”hibernator” (person i dvala) istället för Sleeping Beauty och ”awakener” (väckaren) för prinsens roll. Jag skrev till denna författare för att fråga om han hade kapitulerat. Hibernator? Det är som något hämtat ur Stanley Kubricks Space Odyssey.”

Rektorn på Leidenuniversitetet kallar tidningens reaktion för bisarr.

Tidskriftens chefredaktör menar att artikeln inte är i enlighet med tidningens redaktionella riktlinjer. Van Raan tänker dock inte skriva om artikeln, utan kommer att skicka den till en annan tidning istället med lika gott rykte.

Jag håller verkligen med om att den politiska korrektheten har passerat gränsen för vad som kan kallas normalt tragiskt nog, men bra att media belyser händelsen så att vi förhoppningsvis till slut kan inse vad vi håller på med och bryta mönstret!

törnrosa

En reaktion till “Amerikansk forskningstidskrift vägrar publicera artikel av känd professor på grund av en metafor om Törnrosa som ansågs för sexualiserande och diskriminerande mot andra kulturer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s