Idag högtidlighålls minnet av folkmordet på 1,5 miljoner armenier – något som Turkiet än idag fortsätter att förneka

Över 100 år har passerat men idag minns såväl armenier som experter det brutala folkmordet och den påtvingade utvandringen från vad som idag är Turkiet, vilket lämnade upp mot 1,5 miljoner döda armenier.

Donald Miller, professor i religion och sociologi vid University of Southern California, säger att Turkiets pågående förnekande av folkmordet strör salt i såren för armenier över hela världen och idag högtidlighålls minnet globalt.

Den 24 mars 1915 markerar starten av folkmordet och Joseph Kechichian, vid King Faisal Center for Research and Islamic Studies i Riyadh, menar att varje armenier har påverkats av den upprepade massakern i det ottomanska riket där familjemedlemmar fick sätta livet till. Den dagen arresterade och avrättade osmanerna hundratals armeniska intellektuella.

Armenier tvingades sedan från sina hem och skickades på en dödsmarsch genom den Mesopotamiska öknen utan mat och vatten.

Osmanska avrättningspatruller massakrerade armenier under lång tid och när folkmordet upphörde 1922 fanns det bara 388.000 armenier kvar i riket, att jämföra med de 2 miljoner armenier som levde i landet 1914.

Många deporterades till Syrien och den irakiska staden Mosul. Idag är de spridda över världen och många återfinns i Ryssland, USA, Frankrike, Argentina och Libanon.

Till dags dato har endast 28 länder (däribland Sverige) officiellt erkänt tragedin som ett folkmord och det enda arablandet som har gjort det är Libanon. Det finns dock ett förslag i det egyptiska parlamentet att erkänna folkmordet och muslimska präster i Irak har uppmanat Turkiet att sluta förneka sanningen.

Joseph Kechichian menar att det fått betydelsefulla konsekvenser att turkiska regeringar har förnekat det armeniska folkmordet, detta trots att de sista osmanska härskarna erkände det och faktiskt ställde ett antal tjänstemän inför rätta som befanns vara skyldiga.
-”Förnkelse blir som ett andra folkmord, fast psykologiskt. I sinom tid kommer rättfärdiga turkar, vilket det finns gott om, att göra upp med sitt mörka förlutna, men vi är tyvärr inte där ännu.”

I 3.000 år hade armenier haft Kaukasus som sitt hem och kristendomen som sin religion, men under 1600-talet blev det en del av det Osmanska riket som styrdes av muslimer. Snart ansågs armenier som hedningar, vilka var tvungna att betala högre skatter än muslimer samtidigt som de hade mycket få politiska och lagliga rättigheter.

Trots detta fortsatte den armeniska befolkningen att blomstra, vilket skapade stor förbittring hos sina turkiska grannar. Kort efter att första världskriget bröt ut, började grymheter begås mot armenier där människor korsfästes, dränktes, brändes levande och utsattes för massmord.

Många barn kidnappades och konverterade till islam samt gavs till turkiska familjer. Kvinnor våldtogs och tvingades ingå i turkiska harem eller arbeta som slavar samtidigt som armeniernas tillgångar beslagtogs.

Enligt Kechichian är det armeniska folkmordet den första katastrofen på 1900-talet som slog mot en hel nation.

Turkiet fortsatte att förneka förföljelserna efter första världskriget, men Hamdan Al-Shehri, en politisk analytiker och internationell forskare i Saudiarabien, ser klarsynt på händelserna.
-”Vi vet att folkmordet skedde. Det osmanska riket utförde massmord mot många människor under den här perioden, inklusive araber och armenier. Vi ser det även idag där president Recep Tayyip Erdogan åter vill ha sitt rike och han tror att han är sultanen i det riket. Man kan även dra paralleller till Iran och det persiska riket – Iran vill kontrollera hela regionen, så de lever med den eran i sinnet och försöker utföra det på marken. Det är skillnaden mellan oss och dem – de vill inte lämna länder ifred och det är vad vi ser i Iran.”

http://www.arabnews.com/node/1487226/middle-east
https://youtu.be/UFDXcT1t_vU

armenien.jpg

En reaktion till “Idag högtidlighålls minnet av folkmordet på 1,5 miljoner armenier – något som Turkiet än idag fortsätter att förneka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s