Stark kritik mot EU för avtal om interneringsläger i Libyen, men när vi börjar tänka med hjärtat istället för huvudet är vi åter tillbaka på ruta ett

Human Rights Watch, Amnesty International och Läkare utan Gränser har i flera rapporter beskrivit de miserabla förhållandena i migrantlägren i Libyen. Fångar skjuts i benen och blöder till döds, gravida kvinnor misshandlas med vattenslangar och får elektriska stötar – vartefter de får missfall och tvingas spola ned sina barn i toaletten, vakter våldtager kvinnor till döds och männen i deras cell beordras att kasta ut liken i öknen.
 
Dessa vidrigheter väntar migranter som med stöd av EU plockas upp på Medelhavet av den libyska kustbevakningen för att föras tillbaka till det land de som de ville fly ifrån. I sitt arbete med att stävja flyktingströmmen över Medelhavet finansierar och tränar EU, i stor utsträckning via Italien, den libyska kustbevakningen i att förhindra att migranter når över havet och nu riktas skarp kritik mot EU från bland annat Human Rights Watch.
 
Kustbevakningen för migranterna till interneringsläger i Libyen, där förhållandena är gräsliga. Tvångsarbete, sexuellt slaveri, utpressning och tortyr är vanligt förekommande. Kenneth Roth, högsta chef för Human Rights Watch, skräder inte orden.
-”Det är förfärligt att en sådan som Salvini, den italienska inrikesministern, är medveten om att det är olagligt för Italien eller EU att sända någon tillbaka till Libyen. De kan inte låta den italienska kustbevakningen samla ihop folk och skicka dem tillbaka till Libyen, så istället ger de pengar och utrustning till den libyska kustbevakningen för att hålla folk borta.”
 
Det är självklart vedervärdigt att människor i migrantlägren i Libyen behandlas på det här sättet, det kan vi nog alla vara överens om, men jag kan ändå förstå att EU agerar på det här sättet för vad är alternativet? Om vi gör som innan så kommer dels människor att fortsätta drunkna i Medelhavet och Europa kommer att överbefolkas. För det är inte bara några tusen som kommer utan det är ett ständigt flöde av hundratusentals människor som vill lämna på grund av fattigdom och arbetslöshet i sitt eget land. Man tror att gräset är grönare på andra sidan, men i realiteten får många leva på gatan när de väl kommit till Europa och att flera dras in i kriminalitet är inte ovanligt. Det är omöjligt att ta hand om alla som vill komma det måste man förstå och våra resurser är inte oändliga!
 
Jag anser att Europa bör stävja migrationen på ett kraftfullt sätt som Italien nu börjat göra genom att stänga sina hamnar för migrantbåtar. Visst måste de som plockas upp på libyskt vatten föras tillbaka till Libyen. På sikt sänder det nämligen rätt signaler – stanna i era hemländer eller flytta till länder i närområdet. Det är inte lönt att ta sig till Libyen för att försöka nå Europa eftersom man antingen riskerar att drunkna eller dö i interneringslägren i Libyen. Det låter hårt, men det kommer att ha avskräckande effekt. Nu vet alla att det går att ta sig igenom, eftersom människosmugglare och NGO:er i tätt samarbete ser till att plocka upp migranter och köra dem till Europa där man tvingar länder som inte orkar stå emot trycket att ta emot migranterna. Så länge det finns hopp så kommer det här att fortsätta, därför är den hårda vägen att föredraga i det här fallet. Vill man flytta till ett nytt land för att arbeta, så finns det legala sätt att göra det på.
 
Det är lätt att börja tänka med enbart hjärtat när man läser om hur illa det är i dessa läger, men slutar vi tänka med huvudet så kommer vi bara att måla in oss i ett hörn och aldrig komma ur denna onda cirkel. Sänd rätt signaler och fokusera på att hjälpa på plats är ledorden som EU:s ledare borde ta sikte på – i slutändan gagnar det såväl oss européer som migranterna och så klart deras hemländer, som inte förlorar sin befolkning som de behöver för att kunna bygga upp länderna.
 
banan
Annonser

En reaktion till “Stark kritik mot EU för avtal om interneringsläger i Libyen, men när vi börjar tänka med hjärtat istället för huvudet är vi åter tillbaka på ruta ett

  1. Ja det verkar vara illa, vad kan göras åt det av vanliga människor tro?
    Minns och har sett lite angående Anders Kompass tidigare på FN, han fick det inte lätt som visselblåsare.
    Bra att du skriver om det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s