Varken diplomater eller media fick närvara under rättegången mot de kvinnliga aktivisterna i Saudiarabien

De kvinnliga aktivisterna som sitter fängslade i Saudiarabien är en återkommande nyhet som jag skrivit mycket om. Det rör sig om ett dussin kvinnor som bland annat har protesterat för kvinnors rättigheter att få köra bil innan förbudet togs bort. Bland de fängslade finns bland annat rättighetsaktivisten Loujain al-Hathloul, professor Hatoon al-Fassi och bloggerskan Eman al-Nafjan.
 
Igår hölls rättegången och utländska diplomater såväl som media hade förbjudits att närvara.
 
Många länder, inklusive alla 28 EU-länder samt Kanada och Australien, har krävt att Saudiarabien ska släppa aktivisterna. Både USA och Storbritanniens utövar också påtryckningar. Det återstår att se om Riyadh kommer att böja sig för det internationella trycket.
 
SAUDI.jpg

4 reaktioner till “Varken diplomater eller media fick närvara under rättegången mot de kvinnliga aktivisterna i Saudiarabien

  1. Anledningen till att rättegången hålls bakom lyckta dörrar är densamma som i väst och nästa i alla rättsväsenden över världen i sådana fall, att förhindra att domstolen förvandlas till ett extremistiskt teaterstycke drivet från utanför domstolen. Aktivister bör nog hitta ett mer produktivt tillvägagångssätt för att åstadkomma förändringar än de klassiska med att arrangera lynchmobbar på gatorna, uppvigling och lagtrots. Riyadh kommer knappast att böja sig för något internationellt tryck. Snarare gör det allt värre, för inget land kommer att sänka sig till nivån av stövelpusare åt något annat. Lagarna i Saudiarabien är som dom är för att en klar majoritet av befolkningen anser att dom skall vara så. Det är alltså kulturen som måste ändras för att lagarna skall kunna ändras. Att bryta mot dom är ingen lösning. Om ett dussin personer i Sverige inte accepterar Sveriges hastighetsbegränsningar, är då rätt metod att köra med dubbla hastigheten för att få en ändring. Knappast. Normalt döms till hårda straff, men om inget mer händer sker en benådning så snart det blivit tyst och den preventiva effekten tagit skruv. Yttre aktioner bara försvårar och fördröjer det. Sverige har kanske värdens mest underliga lagar, och lär knappast göra någon ändring för att andra tycker att det behövs. Sverige blir ju rasande om något påpekar hur underligt landet är, varför skall då svenskarna göra samma sak mot andra.

    Gillad av 1 person

      1. Håller med. Nu vet jag inte vad dom är anklagade för, det kan finnas mer än bara bilkörningen, och jag vet inte hur Saudisk rättspraxis är, men i Sverige, om någon bryter mot lagen, blir åtalad, men innan rättegången blir lagen ändrad så det inte längre är ett brott då frikänns personen. Rätten bara konstaterar att bilkörning är tillåten för kvinnor, alltså är det inte ett brott, case dismissed – åtalsnedläggelse.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s