När ska den svenska regeringen börja agera mot fundamentalister som förpestar landet?

I religionsfrihetens Sverige har vi vant oss vid att muslimska hatpredikanter då och då bjuds in till diverse moskéer för att uppvigla till våld och hat mot otrogna, judar samt homosexuella, samtidigt som man förespråkar fortsatt kvinnoförtryck.
 
Ingen i regeringsposition har agerat för att stoppa hatpredikanter från att besöka Sverige och mig veterligen har man inte heller stängt ned några moskéer trots att det finns flera som de facto uppmuntrar till hat och även fungerar som plattform för att rekrytera nya jihadister.
 
Det är dock inte bara fundamentalister från islam som fritt får sprida sitt gift i Sverige, utan hatpredikanter finns representerade även i kristendomen. Ett dagsfärskt exempel är den amerikanska pastorn Steven Anderson, som DN idag skriver om.
 
När ska vi få se den svenska regeringen agera genom att neka inträde eller kasta ut hatpredikanterna från landet?
 
——————————————-
 
”Anderson leder en församling med några hundra medlemmar i staden Tempe i Arizona och på videosajten Youtube lockar hans predikningar över 100.000 prenumeranter som följer honom. Hittills har hans kanal på Youtube resulterat i över 57 miljoner visningar.
 
Den ideella organisationen Southern Poverty Law Center som bevakar högerextrema grupper, beskriver Steven Anderson och hans kyrka Faithful Word Baptist Church som en av de mest hårdföra hatgrupperna i USA.
 
Steven Anderson uppmärksammades först 2009 när han under en inspelad predikan bad för att dåvarande presidenten Barack Obama skulle dö och hamna i helvetet. Han har även uttalat sig nedsättande om judar och muslimer, men mest omtalad är pastorn för hur han predikar hat mot homosexuella. Bland annat har han tidigare sagt att bibelns skrivelse om dödsstraff för homosexuella skulle vara ett snabbt och effektivt botemedel mot aids.
 
När 49 människor sköts ihjäl på en gayklubb i Orlando sommaren 2016 gladdes pastorn.
– De goda nyheterna är att det finns 50 färre pedofiler i världen, sa han bland annat i en video som väckte anstöt och uppmärksamhet långt utanför hans vanliga publik.
 
Under de senaste åren har Steven Anderson och den rörelse som kallas The New IFB (ungefär ”Nya självständiga fundamentalistiska baptiströrelsen”) försökt sprida sig till flera länder och även öppna nya kyrkor där. Det har lett till nya kontroverser och högljudda protester.
 
Inför ett besök i Sydafrika skrev över 60.000 personer på namninsamlingar i protest varpå inrikesministern meddelade att Anderson inte var välkommen i landet. Sedan 2016 har han nekats inträde till, eller kastats ut ur, åtminstone fem länder – Storbritannien, Kanada, Sydafrika, Jamaica och Botswana.
Vi vill inte ha hans hatpropaganda i vårt land, sa Botswanas president Ian Khama till Reuters när Steven Anderson tvingades lämna landet hösten 2016.
 
Nu planerar alltså Steven Anderson en resa till Europa. Under en vecka i maj ska han predika i Amsterdam, Dublin och Stockholm och träffa sympatisörer som han påstår finns där. I en Youtubevideo där han offentliggör sina planer påstår Steven Anderson att han har många lyssnare i Sverige och Holland, och han uppmanar sympatisörer från andra länder att ansluta till mötena.
 
I ett mejl till DN skriver Steven Anderson bland annat:
”Vi kommer att ha gemenskapsmåltider, gå från dörr till dörr och sprida Jesus ord och sedan ha en predikan på kvällen. Målet är att hjälpa kristna i Sverige som lyssnar till mina predikningar online.”
 
Det är oklart hur många sympatisörer han egentligen har i Sverige, och bara ett fåtal kommentarer i anslutning till videoinbjudan är från uttalade svenskar. Steven Anderson säger att de exakta detaljerna kring besöket fortfarande planeras och han förmedlar inga kontakter till de svenska arrangörerna.
 
På frågan om hur han kommenterar att han pekas ut som ledare för en hatgrupp riktad mot htbq-personer svarar han bara kort:
”Jag tar det som en komplimang!”
 
På Irland har det startat en namninsamling för att stoppa den amerikanska pastorns predikan, men trots att andra länder tidigare portat honom förväntar han sig inte några problem i Sverige.
 
Steven Andersons följare har hört sin pastor prata om Sverige och de andra nordiska länderna förut. Han har tidigare spelat in videoklipp som ”Svenska protestanter är så ondskefulla att folk tror att de är ateister!” och gått till angrepp mot svenska abortlagar.
– Jag skulle inte vilja bo i det feministiska helvetet oavsett hur mycket du betalar mig, säger han i en video.”
 
anderson

7 reaktioner till “När ska den svenska regeringen börja agera mot fundamentalister som förpestar landet?

   1. En vänsterextrem kanske kan balansera upp en högerextrem, och vice versa.
    Men någonting i mitten , vad nu det är kanske är förståndigast.

    Gillad av 1 person

   2. @S Eriksson problemet är att det där ”någonting i mitten” är majoriteten av befolkningen, men när smågrupperna extremisterna på yttersta kanterna slåss tar dom upp hela det tillgängliga utrymmet för egen del och ”vanligt hederligt folk” får inget tillfälle att säga sitt. Lars Bern tog upp problemet nyligen på sin blogg och det stavas ”sekter”. Det finns politiska sekter, en flera klimatsekter, massinvandringssekter, en yttrandefrihetssekter, en strålningssekt, och det finns flera alla med självutnämnda ”vetenskapsmän” och ”forskare”, och konspirationsteoretiker som driver organisationer med namn förvillande lika myndigheter för att med egentillverkade dimridåer falskt höja det egna statusen och trovärdigheten. Den som angriper dom utsätts för organiserade förtals och smutskastningskampanjer, skvaller kampanjer och personangrepp. Professor Karl-Olov Arnstberg säger i en intervju att Sverige redan är en ”totalitär” stat, eftersom det i praktiken inte går att uttrycka åsikter utanför åsiktskorridoren utan att riskera liv och karriär.

    Gilla

   3. Jag håller med, situationen är inte alls bra. Och det tråkigaste är att inte kunna eller få diskutera det. Bägge sidor tar ibland till överord och då sjunker trovärdigheten.
    Tipsar om Henrik Jönssons senaste på Youtube.

    Gilla

 1. Min åsikt, låt dom hållas, ge dom tillräckligt med rep så löser dom själva problemet. Om vi inte lyssnar på vad som säger, hur skall vi veta vad dom vill, och kan själva envar fatta ett beslut om vi skall hålla med eller inte. Om vi nu skall ha censur, var går gränsen och vem bestämmer. Svenska Socialdemokraterna har ju som bekant ett nazistiskt förflutet och en kommunistisk fundamentalistisk grund, innebär det att vi skall förbjuda partiet, och vem skall bestämma det?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s