Kurderna i Syrien ser potentiella terrorister i IS-barnen och uppmanar omvärlden att ta hem de utländska extremisterna!

De syriska kurderna varnade idag för att de tusentals utländska extremisters som de tillfångatagit i sin kamp mot IS är en tickande bomb som skyndsamt måste hanteras.

Den kurdiska administrationens talesperson Abdel Karim Omar varnar för att de fortfarande utgör ett hot.
-”Det är tusentals krigare, barn och kvinnor från 54 länder (exklusive Irak och Syrien), som är en allvarlig börda och en fara för oss samt för den internationella gemenskapen. Antalet tillfångatagna ökade massivt under de sista 20 dagarna av Baghouz-operationen.”

Enligt SDF har 66.000 personer lämnat IS-fästet sedan januari – inklusive 5.000 extremister och 24.000 av deras anhöriga.

Den kurdiska administrationen i nordöstra Syrien har varnat för att de inte har kapacitet att förvara så många personer och än mindre ställa dem inför rätta.

Många av extremisternas hemländer är ovilliga att ta tillbaka terroristerna eftersom de anses vara ett säkerhetshot. Vissa av terroristerna har även fått sina medborgarskap indragna.

Abdel Karim Omar menar att det måste bli ett samarbete och att den internationella gemenskapen måste medverka till att ringa in dessa farliga element.
-”Där finns tusentals barn som har uppfostrats enligt IS-ideologin. Om dessa barn inte återupptas och återintegreras i sitt ursprungliga samhälle, så kommer de att bli potentiella terrorister.”

Ja, det är verkligen en prekär situation – självklart vill vi inte ha hem dessa terrorister, men barnen är en svårhanterlig fråga. Ska vi lämna dem åt sitt öde och medverka till att det blir fler terrorister i världen, eller ska vi ta hem dem och försöka införliva dem i samhället igen med allt vad det innebär? Båda alternativen medför oavsett stora risker. En sak är dock säker, vi måste komma till skott med ett beslut och sluta stoppa huvudet i sanden – det är inte gångbart att dumpa alla våra problem på kurderna i Syrien!

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2019/03/24/Syria-Kurds-urge-world-to-take-back-foreign-extremists.html

kurd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s