Google vägrar ta bort den saudiska appen som tillåter män att spåra och kontrollera kvinnor!

Appen som ger män befogenhet att bevilja och upphäva resetillstånd för kvinnor samt ställa in SMS-varningar för när kvinnorna använder sina pass, kommer att förbli tillgängliga att köpa på Google.

Google menar att de har sett över appen som kallas Absher och kommit fram till att den inte bryter mot några avtal, varför den kommer att finnas kvar i Google Play-store.

Appen som ägs och drivs av kungadömets inrikesministerium, har också funktioner som skickar varningar om en kvinna lämnar ett visst område, vilket gör det svårt för kvinnor att lämna hemmet utan medgivande från en ”manlig vårdnadshavare”.

Kvinnor i det ultrakonservativa kungadömet måste enligt lag ha manliga övervakare, oavsett om det är en make, far, bror eller morbror, som ger dem tillstånd för allt de behöver göra – inklusive studera, gifta sig, hyra ett hus och resa.

Google och Apples beslut att fortsätta vara värd för appen, som har laddats ner över en miljon gånger, har medfört klagomål – även från Human Rights Watch, som menar att teknikföretaget underlättar kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Mer än ett dussin av medlemmarna i den amerikanskas kongressen skrev den 21 februari i år till Googles VD Sundar Pichai och Apples VD Tim Cook, där man krävde att appen togs bort. De beskrev Google såväl som Apple som medbrottslingar i förtryck av saudiarabiska kvinnor i och med att man är värd för appen. De satte deadline till den 28 februari för att förklara varför de är värdar för appen på Google Play.

Nu har de dock lämnat besked om att de inte kommer att ta bort appen och förtrycket får således fortgå med stöd av stora aktörer som Google och Apple – vedervärdigt!

Det är verkligen inte konstigt att kvinnoförtryck får fortgå världen över när det hela tiden backas upp av såväl politiker som företag och organisationer. ”This is a man’s world” sjöng James Brown på 1960-talet och tyvärr är det bara att konstatera att så fortfarande är fallet!

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/03/04/google-refuses-remove-saudi-government-app-men-track-women/

 

a woman

2 reaktioner till “Google vägrar ta bort den saudiska appen som tillåter män att spåra och kontrollera kvinnor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s