Daesh är nere för räkning, men inte uträknade – vart du än går finns Daesh i din närhet!

Daesh (vad IS kallas i arabisk media) sista fäste håller på att falla och i Baghouz vittnar anhängare till terrororganisationen att man nu på slutet levde i hål i marken med endast tunnbröd som föda. De som skadats i militära aktioner hade ingen möjlighet att få vård och de som var sjuka saknade tillgång till mediciner.

Men de intygar samtidigt att om de inte hade fått order från sina ledare att lämna, så hade de stannat kvar utan att tveka – så hängivna är de hundratals män, kvinnor och barn som igår evakuerades från det sista Daesh-kontrollerade landområdet i Syrien som angränsar till Irak.

Hundratals, om inte tusentals personer uppehöll sig i Baghouz – inklusive milismän och deras familjemedlemmar samt andra civila som tillhör gruppens mest hängivna supportrar. Många av dem har rest till Syrien från hela världen och de hölls sig kvar även när terrorgruppen började förlora mark.

Minst 36 lastbilar användes för att transportera folkmassan ut från territoriet till en övergiven plats i öknen några mil bort där en mer grundlig kontroll genomfördes. De civila förväntas bli skickade till ett uppsamlingsläger, medan de misstänkta krigarna transporteras till interneringscenter. De tidigare evakueringarna har medfört att lägren i norra Syrien redan är överfulla och minst 60 personer har hittills dött av undernäring eller utmattning.

De evakuerade delades upp i tre led – kvinnor i svarta rockar och barn i smutsiga jackor i en rad, män iförda huvuddukar i den andra samt utlänningar i den tredje. Många av kvinnorna är yra av hunger och barnen gråter efter mat. En kvinna födde barn i en av lastbilarna och en gammal man fick bäras av två andra till kontrollplatsen.

De evakuerade inkluderar fransmän, polacker, kineser, bengalier, egyptier, tadzjiker, marockaner, irakier och syrier. Det är omöjligt att säga om alla helhjärtat stödjer terrorgruppen eller om många uttrycker sitt stöd av rädsla för repressalier, men många försvarar Daesh och menar att även om gruppen var nere för räkning så var den aldrig uträknad. De säger att enda anledningen till att de lämnade var för att deras återstående ledare i området uppmanat dem till detta. Vissa refererade till provinsledaren, medan andra menar att ordern kom från gruppens högsta ledare – Abu Bakr Al-Baghdadi.

Det är inte klarlagt om Daesh-ledarna var oense, men enligt rapporter har det uppstått meningsskiljaktigheter dem emellan på grund av trycket från militären. Enligt övervakningsgruppen Syrian Observatory for Human Rights, ska en av Daesh-ledarna ha halshuggits de senaste dagarna efter att ha uppmanat civila att lämna.

Bland de som evakuerades under gårdagen, fanns en grupp med 11 yazidiska barn. Tusentals från den yazidiska minoriteten kidnappades av Daesh i Irak 2014 och är fortfarande försvunna.

Alla som intervjuats har uppgett påhittade namn eller valt att vara anonyma eftersom de är oroade för sin säkerhet.

En 21-årig tunisisk-fransk kvinna, som kom till Syrien som 17-åring tillsammans med sin mor, berättar att upplevelsen i Baghouz har varit det svåraste hon har upplevt i sitt liv. Hon har dock inga planer på att återvända hem till Tunisien, hon planerar istället att hitta ett sätt att ta sig till en annan stad i Syrien.

Um Youssef (som betyder mor på arabiska) skickade bort sina två barn och sin mor ur hålet förra månaden, men stannade kvar hos sin man. Hon menar att hon inte ångrar något och kände sig tillfreds. Hon beskriver de sista veckorna som ”de bästa” sedan de flyttade till Syrien, eftersom hon har fått viktiga lärdomar om livet. Det uttalandet är lite svårbegripligt med tanke på att de Daesh-kontrollerade områden under de senaste fyra åren gått från att ha varit lika stort som i princip en tredjedel av Syrien och Irak, till att bestå av ett litet tältläger vid Euphrates-floden.

En 16-åring från Aleppo med två barn säger att hon inte har ätit något på flera dagar, eftersom hon ville mata barnen istället. Hon har förlorat fyra(!) makar, sin far, syster och två bröder

Ett barn säger att han inte har duschat på en månad och en kvinna från Tadzjikistan frågar efter en telefon för att kunna ringa sin mamma. Många barn gråter av hunger och en kvinna skriker efter hjälp med ett livlöst barn i sina armar.

Trots att man intervjuat över ett dussin personer, är det dock bara fyra personer som säger att de inte ville vara i Baghouz. De beskriver att de levde i hål i marken med tält över hålen som skydd mot luftangrepp. Några sa att de ursprungligen fick linssoppa, men sedan återstod bara kornbröd.

Även om återtagandet av Baghouz markerar slutet på terrorgruppens styre, är det bara ett fåtal som tror att det kommer att utradera gruppen från kartan. Organisationen kommer att fortsätta inspirera till attacker genom vilande celler i både Syrien och Irak, samtidigt som de har aktiva allierade i Egypten, Västafrika och flera andra ställen. Gruppen är också närvarande online och använder sociala medier för att rekrytera nya medlemmar och uppmana till nya attacker.

En 14-årig flicka som inte vill uppge sitt namn tror inte att det här är slutet för Daesh.
-”Är Daesh över? Säger vem? Vart du än går finns Daesh.”
________________________________

Är det nu de vilande cellerna i Sverige vaknar till liv? Hur kan vi vara säkra på att de återvändande jihadisterna som redan finns i Sverige har övergett ideologin? När ska regeringen få ändan ur vagnen och börja stänga ned alla de moskéer med radikal inriktning som predikar hat och rekryterar nya anhängare?

Så många viktiga frågor som kräver svar från en döv och ointresserad regering!

http://www.arabnews.com/node/1457061/middle-east

rader.jpg

Annonser

En reaktion till “Daesh är nere för räkning, men inte uträknade – vart du än går finns Daesh i din närhet!

  1. Regeringen vaknade inte när det small på Drottninggatan och inte när den där lastbilen mejade ned ett stort antal människor heller. De jamar och poserar litet men gör ingenting. Möjligen diskuterar de semantiska spetsfundigheter för att slippa ta i sakfrågan. Jag vet inte hur många gånger det måste smälla för att de skall vakna. Gissar att inget händer förrän de blir drabbade själv och med tanke på det skalskydd de hela tiden är omgivna med kommer det att dröja ett tag. Inte för att jag vill dem illa men jag litar inte på att de kommer att riskera vare sig bekvämlighet eller röster (i synnerhet inte röster) för att skydda oss vanligt fårk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s