Skönhetsindustrin i Sydkorea riktar in sig på småflickor vilket skapat debatt, men trenden är svårstoppad!

I Sydkorea utövar krävande skönhetsnormer stark press på kvinnor och landet har blivit ett av världens knytpunkter för plastikkirurgi. Hela skönhetsindustrin fokuserar nu alltmer på yngre flickor och utvecklingen har utlöst en ny debatt i Sydkorea i och med att småflickor i förskoleåldern använder smink dagligen och går på spa.

Debatten lyfter frågor som
*Hur stor vikt bör ett samfund lägga på utseende?
*Slår alla budskap om skönhet ut andra ambitioner hos små flickor?
*Är det rätt att införa ännu mer press i barnens redan stressiga vardag med långa skoldagar och viktiga prov som kan avgöra allt?

Yoon-Kim Ji-yeong, professor vid institutet för kropp och kultur vid Konkuk-universitetet i Seoul, menar att de glittrande tecknade seriehjältinnorna som unga flickor ser upp till är konstgjorda från topp till tå.
-”När de lägger på sminket och tar på sig kjolen för att likna dessa figurer så överbevisar flickorna sig själva om att en kvinnas framgång är något som är kopplat till hennes skönhet.”

Marknadsföringen är inte heller diskret och sexåringar gör reklam för läppstift och sminkboxar. En YouTube-video som visar en sjuåring som lägger på smink har titeln ”Jag vill använda läppstift som mamma” och har 4,3 miljoner visningar. Andra videoklipp visar unga flickor som delar sin ”sminkrutin för grundskolan” och ”så här öppnar jag min Hello Kitty sminkbox”.

ShuShu Cosmetics är en pionjär vad gäller att rikta in sig på barnmarknaden. Företaget startade 2013 och driver 19 butiker över hela landet. De erbjuder sundare kosmetik för barn som vattenlösligt nagellack och en uppsjö av giftfria läppstift med ätbara färger. I skönhetssalongen kan flickor från fyra till tio år avnjuta en hel spa-upplevelse för mellan 200-300 kronor, då får de fotbad, fot- och benmassage, ansiktsmask och smink samt manikyr och pedikyr.

Sydkorea är dock inte ensamma om denna trend. Amerikanska Kylie Jenner har byggt upp ett kosmetikaimperium som i huvudsak riktar in sig på små flickor, med ett beräknat värde på över 7 miljarder kronor. Barnvideobloggare med tema skönhet är också populärt i både USA och Västeuropa.

ShuShu säljer redan sin barnkosmetik i Singapore och Thailand samt planerar att utvidga verksamheten till USA och andra länder. Det hela marknadsförs som en ”ny lek-kultur” för barn.

Några kvinnor kämpar emot och make-upartisten Seo Ga är en av dem. Hon avslår begäran från de kunder som vill ha lagt smink på barnmodeller.
-”Jag tyckte det var helt galet när jag läste att riktiga sminkboxar är på väg att ersätta vanliga saker som barn leker med. Snälla sluta använda bilder av barn som poserar med tungt sminkade kinder, röda läppar och lockar i håret.”

Trenden ser dock ut att vara omöjlig att stoppa enligt Kim Ju-duck, professor i skönhetsstudier vid Sungshins kvinnouniversitet i Seoul, som 2016 intervjuade 288 flickor i grundskolan. 42% av dem använde smink och procentandelen har stigit sedan den gången.

Som mor till två döttrar tycker jag givetvis illa om denna trend och jag hoppas inte att den sprids vidare till Europa, men det gör den säkert eftersom här är gott om potentiella kunder. Den äldsta dottern som går i 2:an har redan sagt att flera av hennes klasskamrater sminkar sig, men själv är hon nöjd med nagellack även om både hon och hennes lillasyster älskar Barbie och TopModel-konceptet. Jag själv sminkar mig aldrig och försöker föra över budskapet till mina barn att naturligt är bäst och att det är finare att visa sitt ansikte istället för att täcka det med massor produkter som döljer ens riktiga utseende, dessutom är det inte bra för huden. Men frågan är hur länge till de tycker det låter bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s