Egypten fortsätter stävja yttrandefriheten – reporter från New York Times släpptes inte in i landet, fick sitta i förvar i sju timmar utan mat, vatten och mobiltelefon!

Egypten är i full gång med att strypa yttrandefriheten och det drabbar även media. Den senaste händelsen handlar om att egyptiska myndigheter i måndags nekade en känd New York Times-reporter inträde i landet utan förklaring.

David Kirkpatrick, en amerikansk medborgare som tidigare varit ansvarig för tidningens Kairo-kontor, anlände i måndags till Kairos internationella flygplats, men han nekades inträde i landet. Säkerhetstjänstemän beslagtog Kirkpatricks telefon och höll honom i förvar utan mat och vatten i sju timmar, innan de skickade honom tillbaka med ett EgyptAir-flyg till London under gårdagen.

Michael Slackman, ansvarig utgivare på NYT, kritiserar agerandet och Egyptens inrikesminister har inte kunnat nås för en kommentar.

Kirkpatrick som var tidningens chef på Kairo-kontoret 2011-2015, skrev förra året en bok om den arabiska våren. Hans skrivande har under en längre tid setts som kontroversiellt och statsstyrd media i Egypten har tidigare kritiserat hans rapportering.

Att landet nu nekar den amerikanska reportern inträde, är en följd av att man de senaste åren motarbetat media i Egypten och under president Abdel Fattah el-Sisi har man begått flera angrepp mot egyptiska journalister som fängslats – ibland har man även utvisat utländska journalister.

Förra månaden dömde en egyptisk domstol en TV-värd till ett års fängelse för att ha intervjuat en homosexuell man.

I februari 2018 blev en brittisk journalist utvisad, efter att myndigheter påstått att hon bröt mot lagen när hon genomförde intervjuer utan ett presstillstånd.

Al Jazeeras reporter Mahmoud Hussein, har suttit i förvar sedan december 2016 och han har nu spenderat 789 dagar i fängelse, anklagad för att sprida ”fake news” och ta emot pengar från utländska myndigheter i syfte att förvanska landets rykte.

En ny lag som trädde i kraft i september förra året har ökat internetkontrollen och ger myndigheter rätt att övervaka populära sociala mediekonton samt blockera de som publicerar ”fake news”.

Det handlar helt klart om att staten vill ha kontroll över media och stävja rättigheten att uttrycka sin åsikt. Egypten rankas på plats 161 av 180 länder i ”World Press Freedom Index”.

Detta föranleder tankarna till Sverige och det är både obehagligt samt oroväckande att Sveriges regering med Morgan Johansson i spetsen vill begränsa vår yttrandefrihet genom restriktioner samt censur. Den dagen riksdagen ska rösta om regeringens förslag, så hoppas jag verkligen att vi har en majoritet av rakryggade politiker som vågar stå upp för vår rätt att uttrycka vår åsikt i tal och skrift!

https://www.aljazeera.com/news/2019/02/nyt-journalist-david-kirkpatrick-barred-entering-egypt-190219194110161.html

NYT

2 reaktioner till “Egypten fortsätter stävja yttrandefriheten – reporter från New York Times släpptes inte in i landet, fick sitta i förvar i sju timmar utan mat, vatten och mobiltelefon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s