De kvarstående IS-krigarna i Syrien vägrar ge upp och kräver fri lejd till närliggande rebellområden – detta är således inte slutet för terrorgruppen!

Det har väl inte undgått någon att IS sista fäste i Syrien håller på att falla, men den sista striden drar ut på tiden eftersom extremisterna vägrar att ge upp och förhandlar om en utväg.

Över 300 militanta IS-medlemmar är belägrade i byn Baghouz, ett litet område i östra Syrien, där det finns ett nätverk av tunnlar och grottor. De gömmer sig bland hundratals civila – inklusive gisslan och hindrar dem från att lämna byn. Taktiken är att ytterligare försena proklamerandet av IS-gruppens slutliga fall, som USA-backade SDF (Syrian Democratic Forces) hoppades skulle ske redan förra veckan.

En person med inblick i förhandlingarna, som önskar vara anonym eftersom samtalen mellan parterna inte är officiella, uttalade igår att terroristerna ber om fri lejd till den nordvästra provinsen Idlib som hålls av rebeller och de kräver att få lämna byn tillsammans med de civila.

Enligt den brittbaserade aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights som övervakar inbördeskriget i Syrien, har IS-gruppen begärt att få bli evakuerade till grannlandet Irak, men det kravet avvisades.

I söndags släppte IS tio SDF-krigare, men det finns inte några uppgifter om huruvida extremisterna har fått något i retur.

För mig är det uppenbart att de rubriker vi inom kort kommer att få läsa i tidningarna om att IS har fallit och kalifatet är utrotat, är lite fabricerade. Hundratals IS-extremister kommer att leva vidare i grannområden där de smälter in bland befolkningen eller i sina fästen i öknen. De försvinner inte från jordens yta utan kommer bygga sitt nätverk på nytt, men i skymundan.

Jag hoppas verkligen världens ledare inser detta och inte är naiva nog att tro att faran är över bara för att de inte är kvar i Syrien. Tids nog återuppstår de någon annanstans och under tiden kan de slicka sina sår och skaffa nya rekryter. Sverige, som genom åren blivit en fristad för all världens jihadister, kommer säkert husera en hel del av dem på skattebetalarnas bekostnad!

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2019/02/18/Besieged-ISIS-militants-in-eastern-Syria-refuse-to-surrender-ask-for-an-exit.html

syreia.jpg

Annonser

2 reaktioner till “De kvarstående IS-krigarna i Syrien vägrar ge upp och kräver fri lejd till närliggande rebellområden – detta är således inte slutet för terrorgruppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s