#backaulla – Trycket ökar när både norsk media och Sakine Madon skriver om skandalen!

Nu skriver norsk media om skandalen med Svenska Simförbundets beslut att peta Ulla Gustavsson som ordförande efter att hon tagit ställning mot slöjor på barn och i dagens Uppsala Nya Tidning har Sakine Madon författat en text om barnslöja som stödjer Ulla. Artikeln är dock låst för prenumeranter, så har klistrat in texten nedan.

”Barnslöjan ska tåla kritik

SIGNERAD SAKINE MADON.
Fegt att peta Ulla Gustavsson.

Ulla Gustavsson, fram till i torsdags ordförande för Svenska simförbundet, ifrågasatte Riksidrottsförbundets bilder på flickor i slöja. Någon dag senare petades hon från sin post. Det är väldigt synd. Inte för att hennes Facebook-inlägg, där hon kopplade slöjan till hederskultur och könsstympning, saknade anledning att kritiseras. Men det är sorgligt att simförbundet härmed skickar signalen att man inom idrotts-Sverige inte får ifrågasätta barnslöjan. Locket på, i stället för diskussion och reflektion.

Den som lyssnade på Gustavsson i en diskussion i Aktuellt i veckan, och som saknar ambitionen att vilja misstolka henne, kunde höra att hennes kritik riktas mot Riksidrottsförbundets sätt att bedriva kampanj. Inte mot barn – med eller utan slöja – som deltar i idrott. Det är plagget som sådant hon ifrågasätter. Simförbundet motiverar petningen av Gustavsson med följande formulering i förbundets pressmeddelande: ”Hennes personliga uppfattningar och uttalanden står i kontrast till Svenska simförbundets strategi och grundsyn, att alla barn ska få plats i vår verksamhet på lika villkor.” Men Gustavsson har som sagt inte uttryckt att barn inte ska få delta i verksamheten på lika villkor.

När vi hörs över telefon är hon märkbart besviken på simförbundet, och kallar pressmeddelandet för ”direkt elakt”. Hon är också besviken på att inte ha fått läsa sina citat innan Aftonbladet publicerade en artikel. De lösryckta meningarna gav inte en bild av vad jag menade, säger Gustavsson. ”Jag har inte sagt att flickor i slöja inte ska få synas i bild, jag ville problematisera hur Riksidrottsförbundet utformar reklambilder”, berättar hon.

Hade hon kunnat uttrycka sig smidigare i sitt upprörda Facebook-inlägg om riksförbundets bilder? Utan tvekan. Men i stället för att avsätta henne borde idrottsrörelsen fundera över den fråga hon satte fingret på. Slöja på barn är problematiskt. Det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld har vittnat om att det inkommer samtal om att förskolebarn tvingas bära slöja. När Göteborgs-Posten gjorde en granskning i somras visade det sig att förskolor tillmötesgår föräldrars krav på att deras barn ska filmas, i syfte att kontrollera att döttrarna är täckta. Ibland orkar skolor inte ens stå fast vid skolplikten, utan ordnar könsseparat simundervisning för att tillmötesgå dem som anser att ”bra” flickor inte badar i närheten av pojkar. Från min egen barndom minns jag att det fanns landsmän som menade att flickor kunde skada mödomshinnan av gymnastik och cykling. Och skadar man mödomshinnan, kan ens oskuld ifrågasättas.

Hederskulturen märks på många olika sätt när det kommer till flickor och idrott. Det är mot bakgrund av det som Ulla Gustavsson i veckan också fick stöd av flera organisationer och röster som arbetar mot hedersförtryck, däribland Mariet Ghadimi från Tjejers rätt i samhället (Dagens Samhälle, 13/1). När jag häromdagen träffade Ghadimi påpekade hon att frågan är större än Gustavssons enskilda kommentar. Man måste diskutera det här på strukturell nivå, om Riksidrottsförbundet och liknande aktörer ska normalisera slöjan på barn, säger Ghadimi.

Frågan rymmer betydligt fler nyanser än vem som är ”för eller emot” flickor med utländsk bakgrund. Ghadimi berättar att hon i veckan har kontaktats av en hedersförtryckt tjej som uttryckt sin glädje över att en svensk kvinna från idrottsrörelsen har ”sett henne”. Det är en viktig aspekt. Även Gustavsson berättar för mig om de många positiva breven och meddelandena som hon fått i dagarna, inte minst från män och kvinnor med rötter i andra länder. ”En kvinna som ringde mig uttryckte att det är precis det här vi har flytt ifrån”, säger Gustavsson.

Hennes syfte var att kritisera barnslöjan och hedersförtrycket. Simförbundet borde ha plockat upp tråden. I stället har man jagat bort Gustavsson – och därmed vänt barnen som tvingas bära slöja ryggen. Ängsligt, fegt och kortsiktigt.”

https://resett.no/2019/02/14/kalte-barnehijab-et-religiost-politisk-og-sexistisk-plagg-ma-ga-av/?fbclid=IwAR1rLDAp3TU-yNDZx46qfJKFEEqcHDD9P5gopF8iK0Bf_GVM6XgubMa0B_M

https://pren.unt.se/artikel?redirect=https:%2F%2Fmobil.unt.se%2Fledare%2Fbarnslojan-ska-tala-kritik-5217057.aspx&meter=false&action=completerequest&callback=https:%2F%2Fmobil.unt.se%2Finc%2Feprencallback.aspx

musl

Annonser

En reaktion till “#backaulla – Trycket ökar när både norsk media och Sakine Madon skriver om skandalen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s