Film, TV-serier och reklam använder stereotyper utan någon verklighetsförankring!

Jag påpekar ofta det faktum att ”vita” och ljushåriga personer knappt ses i reklamsammanhang längre samt att ”vita män” lyser med sin frånvaro. Häromdagen fick jag tillskickat mig kommunens sportlovsprogram för lediga skolelever och även den illustrerades av en ensam tecknad mörkhyad pojke. Varför kunde man inte ha flera barn både ljusa och mörka samt av båda könen om man nu vill uppnå ett mer inkluderande samhälle?

Jag har tidigare uppmärksammat att Majblommans affisch i år inte innehåller varken pojkar eller personer med nordeuropeiskt utseende och det här matas vi med hela tiden i olika sammanhang.

Många börjar känna sig diskriminerade och jag är böjd att hålla med – det börjar bli lite överdrivet nu. Vad är det egentligen man vill uppnå? Det blir så klyschigt när det blir uppenbart att man hela tiden vill lyfta fram en viss typ av utseende. Enligt mitt tycke skapar man bara större polarisering genom att aktivt utesluta människor med nordeuropeiskt utseende i reklamsammanhang.

Jag följer två amerikanska serier på Viaplay – en sjukhusserie och en om FBI-agenter. I båda serierna har man stoppat in två karaktärer med hijab, en AT-läkare respektive en teknisk analytiker på FBI:s huvudkontor. I båda fallen framställs kvinnorna som väna varelser som bara vill alla väl och som givetvis lyckas rädda en patient respektive knäcka en viktig kod, vilket de senare hyllas för av alla inblandade. Det jag menar är inte att det är något fel i sig, men det jag kritiserar är att man försöker sälja in en bild utan verklighetsförankring. De skulle aldrig våga ha rollkaraktärer där muslimska kvinnor framstår som riktiga bitches eller kriminella, det får istället andra representera t.ex. latinos eller asiater. Det skulle nämligen spä på det motstånd som redan finns mot muslimer världen över, där man ofta förknippar dessa med extremism och terror, vilket tyvärr gjort att även vanliga skötsamma muslimer smutskastas.

Jag stör mig också på att de måste bära hijab vilket innebär att vi accepterar det förtryck som plagget symboliserar. Varför kunde det inte ha varit muslimska kvinnor utan huvudduk likväl? Det tillför inget till serien att de döljer sitt hår, förutom att man vill locka till sig fler tittare och öka reklamintäkterna.

I verkligheten finns det bra och dåliga människor i alla religioner – även kvinnor, men av någon anledning vill man inte återskapa vardagen på film. Det blir lite hyckleri av det, men det återspeglar det samhälle vi har just nu där rasism, islamofobi och black-face-anklagelser haglar som spön i backen. Jag orkar snart inte läsa om fler fall av rasism och kränkningar mot Allah i modeindustrin.

Om några veckor är det dags för demonstrationen angående ”övervåld” mot vakter och poliser i Kungsträdgården i Stockholm, där över 20.000 personer anmält intresse. Samma dag anordnas en liknande demonstration på Möllevångstorget i Malmö. Ett tecken i tiden om att vi låtit det här gå alldeles för långt! Dessvärre styrs landet av likgiltiga makthavare som inte har det minsta intresse av att dra i handbromsen och tala sans med befolkningen, det är ju trots allt valboskap det handlar om och dem måste man hålla sig väl med.

Jag undrar vad som skulle hända om vi ”vita” började anmäla till Diskrimineringsombudsmannen att vi kände oss kränkta och diskriminerade eftersom vi numera är osynliga i reklamsammanhang och till viss del tv-sammanhang? Det skulle förmodligen avfärdas som humbug eftersom varken vi eller våra förfäder ”lidit” tillräckligt mycket.

Med tanke på hur sjukt vårt samhälle har blivit så behövs det troligen en deklaration från mig eftersom det rör ett kontroversiellt ämne: Jag har inget emot muslimer, mörkhyade människor eller invandrare i sig, men jag tycker att utvecklingen går åt fel håll, varför vi måste kunna diskutera även känsliga ämnen utan att någon för den skull ska känna sig utpekad. Alla pratar om vikten av att alla ska känna sig inkluderade, men varför utesluts i sådant fall ”vita” utseenden numera?

white

 

Annonser

4 reaktioner till “Film, TV-serier och reklam använder stereotyper utan någon verklighetsförankring!

  1. Trots allt förtal och uteslutning, ökar SD och har över 21% i senaste väljarundersökning. De är nu Sveriges näst största parti!
    Så, inte alls konstigt att man (de 7) inte ville ha omval.

    Mycket bra Michael, fler borde göra samma sak för vi är många som känner oss åsidosatta. Inte minst då en person UTAN asylrätt bara behöver betala 50kr hos tandläkaren medan jag betalade 2400 för en tandutdragning. Är inte det ett fall för DO!?

    Gillad av 1 person

  2. Bakom detta ligger den internationella judendomen i form av Bildergruppen och andra judiska organisationer.. Målet är att förstöra den vita rasen genom rasblandning med afrikaner vilket är mest effektivt. Det recept man följer är Kalergis del 2 för att realtivt skapa en judisk överklass som självfallet skall hållas rasren.Reinfeldt,Löfven,Lööf är några av lakejer som arbetar på detta projekt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s