I Västafrika sker en revolution när allt fler kvinnor tar ut skilsmässa!

18-åriga Zalika Amadous make slår henne inte, han skriker inte åt henne och han är inte otrogen vad hon vet, ändå vill Zalika skilja sig efter två års äktenskap eftersom hon anser att maken inte lever upp till hennes förväntningar. Zalikas mor, som gifte sig vid 14 års ålder med en man som var dubbelt så gammal, förstår inte problemet – hon stannade hos sin man i fem årtionden tills han dog, för det är kvinnans plikt.

I Niger har kvinnor sämre utbildning, lägre levnadsstandard och mindre jämställdhet än någon annanstans i världen, men här håller en revolution på att slå ut i full blom. Många kvinnor som Zalika beger sig varje månad till den lokala domstolen för att begära skilsmässa. De vill själva välja vem de ska gifta sig med och inte tvingas in i äktenskap. De kräver respekt och ännu bättre – kärlek.

Alou Hama Maiga, sekreterare vid the Islamic Association of Niger, menar att unga kvinnor nu för tiden går in i ett äktenskap med vissa förväntningar och om maken inte lever upp till dessa förväntningar är skilsmässa den enda lösningen.

Den islamiska domaren som ansvarar för den religiösa domstolen i Maradi, Nigers tredje största stad, menar att antalet skilsmässor där kvinnor har tagit initiativet har fördubblats de senaste tre åren med upp mot 50 kvinnor per månad som kommer till rätten för att avsluta sina äktenskap.

Jurister, kvinnorättskämpar, lokala myndigheter och akademiker som studerar den här regionen menar att ökningen sker i hela Västafrika, hos såväl fattiga som rika invånare samt i både kristna och muslimska områden – kvinnor tar helt enkelt kontroll över sina förhållanden.

Kvinnor är överlag mer utbildade nu och i vissa områden gifter man sig senare i livet, vilket leder till mer stabila äktenskap. Samtidigt är det fler kvinnor som flyttar in till städerna och börjar arbeta, vilket ger dem kraft att lämna dåliga äktenskap.

Dakar’s Association of Female Lawyers menar att man nu hjälper tre gånger så många kvinnliga klienter som söker skilsmässa än man gjorde för fyra år sedan.
-”Många kvinnor i Dakar är självständiga och har jobb samt pengar. Förr var de tvungna att tolerera dåliga äktenskap, men numera lämnar de äktenskapet om det inte fungerar.”

I Ghana lämnades skilsmässohandlingar in av 73% kvinnor år 2016/17, vilket är en stor förändring från hur det var förr. Skilsmässa ansågs tidigare vara tabu för konservativa kristna, men presenteras numera som ett bättre förslag än att stanna i våldsamma äktenskap.

I Niger har problem från grannlandet Nigeria spillt över på invånarna – inklusive 10 års krig med den radikala islamistgruppen Boko Haram, vilket satt sina spår i regionen.

I Niger är månggifte vanligt förekommande och män i den muslimska nationen kan ha upp till fyra fruar. Landet har också de högsta födelsetalen i världen med kvinnor som i snitt har sju barn. Allt detta bidrager till finansiella problem när kvinnor ansöker om skilsmässa. Utöver detta toppar Niger även statistiken i världen för barnäktenskap och enligt FN har tonåringar i Niger fler barn än på andra håll i världen.

https://www.independent.co.uk/world/africa-divorce-womens-rights-niger-marriage-a8729491.html

niger.jpg

2 reaktioner till “I Västafrika sker en revolution när allt fler kvinnor tar ut skilsmässa!

  1. ”Frihet är det bästa ting Som sökas kan all världen kring” skrev Biskop Thomas i sin frihetsvisa. De flesta glömmer nästa rad. ”Om du en med rätt kan bära”. Frihet betyder även ansvar och förpliktelser. Många kvinnor förvandlas till inget mer än ”golddiggers”. Man går omkring och väljer män, och dumpar män, som man klämmer på limporna i affären. När kvinnan anser att maken inte lever upp till hennes ”förväntningar”, oftast ekonomiska sådana, dumpas han, mot en avgift på halva tillgångarna i äktenskapet. I Kina var det tidigare något av en affärsverksamhet att systematiskt gifta sig och skilja sig, många kvinnor kunde gå igenom ett tiotal äktenskap och blev förmögna, tills Kina ändrade lagen så det inte längre fungerade. Vid en skilsmässa får en part inte ut mer än dom bidragit, och att sköta diskmaskinen och tvättmaskinen översätts inte i tillgångar. Sverige ligger långt efter, svensk lag grundas på förhållandena för 100 år sedan. På den punkten råder inge jämställdhet i dagens värld.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s