Två ryska oppositionsaktivister som riskerar att gå ett våldsamt öde till mötes om de återvänder till Ryssland nekas asyl i Sverige – tros vara ett politiskt beslut!

Dörren till Sverige står på vid gavel för all världens lycksökare utan riktiga skyddsskäl, till exempel afghanska män som ljuger om sin ålder, jihadister som begått uppenbara krigsbrott och alla som kastar sina pass och uppger att de kommer från Syrien. När det handlar om ”vanliga” människor som söker asyl på traditionellt sätt så är dock dörren stängd.

Detta blev det ryska paret Alexey Knedlyakovsky och Lusine Djanyans varse om efter att de sökt asyl i Sverige tillsammans med sin 2-årige son, men fått avslag trots att de har belägg för sin sak.

Paret flydde till Sverige från sitt hem i Krasnodar i Mars 2017, efter en förföljelsekampanj av den hemliga polisen. Förra månaden fick de beskedet att Migrationsverket avslår deras ansökan. Det stod visserligen i beslutet att paret hade bevisat trovärdig information om förföljelserna mot dem i hemlandet, men att de ändå beslutat att det inte är någon risk för deras liv om de sänds tillbaka.

Knedlyakovsky och Djanyan har överklagat beslutet och vill inte tro att det är en konspiration, men det ser helt klart ut som ett politiskt beslut och deras advokat tycker att beslutet är helt galet. Om de tvingas återvända kommer de garanterat att åtalas i domstol och utsättas för fysiskt våld.

Paret, som båda är konstnärer, har varit politiskt aktiva sedan 2010. De har bland annat deltagit i protester tillsammans med det feministiska kollektivet Pussy Riot. Knedlaykovsky har suttit i fängelse och misshandlats. Djanyan har blivit avskedad från sitt jobb på universitetet, hon får inte ställa ut sin konst på gallerier och muséer samt hon har attackerats flera gånger av människor när hon lämnat sitt hem.

Pussy Riot-medlemmen Nadja Tolokonnikova beskriver Sveriges beslut som inhumant.
-”Migrationsverket har missförstått det genuina hot som oppositionsmedlemmar har hängande över sig i dagens Ryssland. Det är ett olyckligt meddelande som man sänder till aktivister, både här och i andra länder, som säger att om du är i fara så kommer ingen att hjälpa dig.”

Paret, som nu har två barn, upplever Sverige som tryggt och de trivs bra i det lilla samhälle de bor i. Överklagandet lär ta flera månader och Migrationsverket skall också ta i beaktande brev från fyra människorättsorganisationer som stödjer familjen. Om de får avslag på nytt så måste de lämna landet inom fyra veckor – antingen genom att återvända till Ryssland eller resa till ett annat land som vill ta emot dem.

Eller så kan de göra som över hundratusen andra personer gjort det senaste decenniet – helt enkelt gå under jorden.

Sverige är väl ett märkligt land – å ena sidan kan vi skicka tillbaka människor som vi vet är förföljda i sina hemländer för vi tror inte att det är någon egentlig risk för deras liv, men å andra sidan kan vi inte utvisa dömda mördare, terrorister och våldtäktsmän utan svenskt medborgarskap eftersom de kan riskera att bli dödade i sina hemländer. Så sjukt system!

I det här fallet osar det politiskt beslut enligt mitt tycke. Den humanitära stormakten som när man skrapar lite på ytan, inte alls är så human när det väl kommer till kritan!

Annonser

En reaktion till “Två ryska oppositionsaktivister som riskerar att gå ett våldsamt öde till mötes om de återvänder till Ryssland nekas asyl i Sverige – tros vara ett politiskt beslut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s