Hur många fler unga måste sätta livet till och hur många fler mödrar måste begrava sina barn i förtid?

Sent igår kväll var det dags för ännu en skottlossning – denna gång i Borlänge där två män i 25-årsåldern fördes till sjukhus, varav en av dem senare avled av sina skador.

Ännu ett mordoffer att lägga till handlingarna, ännu en siffra i statistiken, återigen ett bevis på hur den eskalerande grova brottsligheten slagit rot i landet tack vare ignoranta politiker som blundat för alla varningssignaler och under allt för lång tid slagit dövörat till istället för att agera.

Men det handlar också om ännu en mor som mist sin son alltför tidigt. Ibland rör det sig om kriminella individer, men ibland är det oskyldiga personer som får sätta livet till och bakom varje skottlossning eller knivhuggning där unga människor mördas står faktiskt en mor, en far och syskon som för alltid mist den som betydde mest här i livet. Oftast tänker man inte på de anhöriga när man läser om gängkriminalitetens dödsoffer, men trots att de valt brottets bana är de trots allt individer av kött och blod som efterlämnar en stor saknad hos sin familj.

Det hade varit intressant att se statistik på hur många personer under 20 år som mördats i Sverige förra året. Londons statistik är av det blodigare slaget för 2018 och något säger mig att vi inte är långt efter, då vi ser ut att följa i deras fotspår i till exempel Malmö.

Det är ingen hemlighet att gängkriminella rekryterar barn som bland annat kurirer och när de väl fått in en fot i kriminaliteten är det svårt att dra sig ur. Mödrarna är många gånger ensamstående och måste arbeta långa dagar för att få ihop till brödfödan, varför man inte har någon vidare kontroll på barnets aktiviteter. Här behöver det göras mycket insatser eftersom det är denna rekrytering man måste stoppa så att inte nya ungdomar får sätta livet till och då behövs det insatser från samhällets sida – till exempel poliser som kan jobba förebyggande och att man underlättar för föräldrar att kunna jobba hemifrån.

Men ”insatser och resurser” är ord som inte längre finns med i våra politikers vokabulär, åtminstone inte när det rör svenska medborgare, eftersom det saknas pengar. Socialdemokraternas enfaldiga förslag om att sätta färg på förorten för flera miljoner tror jag inte mycket på, då problemen går lite djupare än utseendet på husen i bostadsområdena.

Men framförallt saknas det mod och kurage att våga ta tag i problemen på riktigt. Att anställa fler poliser är bara ett delproblem, för så länge man inte går till botten med kärnproblemet så kommer det här bara att fortsätta att eskalera och fler mödrar kommer att få sänka ned sina barn i jorden i alltför tidig ålder. Vem för fram dessa mödrars röster? Vem stödjer alla oroliga föräldrar som knappt vågar släppa ut sina barn längre för att leka utomhus i de utsatta områdena? Utanförskapsområdena har varit en nagel i ögat på våra makthavare de senaste decennierna, men oavsett vem som styr landet så fortsätter man stoppa huvudet i sanden.

Att Sverige i flera år haft öppna gränser med fritt inflöde av droger och vapen visar på våra politikers naivitet, men man verkar ändock inte ha några planer på att strama åt gränskontrollerna för även där handlar det om ett ”resursproblem”.

Jag upplever det som att allt för lite görs inom det här området och det som görs är långt ifrån tillräckligt.

Svenska Dagbladet intervjuade förra året en före detta gängkriminell ledare från Storbritannien, som beskrev vad Sverige behöver göra för att inte bli som Storbritannien och den texten är värd att dammas av på nytt.

Sheldon Thomas, före detta ex-gängledare i Storbritannien, har bland annat agerat rådgivare åt inrikesministeriet och polisen i sitt hemland och han anser att det inte finns något som Sverige kan lära sig av Storbritannien, och vad de har lyckats göra för att bekämpa gängvåldet eftersom inget har fungerat där.

-”Ni har inget att lära av oss förutom att de problem vi har haft i 70 år med minoriteter som diskrimineras på arbetsmarknaden, fortfarande är i sin linda i Sverige där invandring är förhållandevis nytt. Sverige har fortfarande en chans att ta itu med det här. Det brittiska systemet har inte anpassats tillräckligt för att släppa in svarta människor som först kom hit för 70 år sedan. I dag är det inte sannolikt att vi får bra jobb, på grund av vår hudfärg. I Sverige kan ni endast lära er av våra misstag. Våra misslyckanden har spätt på radikalism och högerextremism, precis som det kommer att göra hos er. Diskriminering och stängda dörrar till arbetsmarknaden, som många barn i utsatta områden ser att deras föräldrar kämpar mot, skapar en stor och lättillgänglig bemanningspool åt gängen, som rekryterar redan på mellanstadiet. Förekomsten av gäng i utsatta områden, där många första- och andrahandsinvandrade bor, ger i sin tur näring till det skadliga vi-och-dem-tänket.”

Thomas anser bland annat att man måste stötta pappor i deras föräldraskap samt underlätta för de ensamstående mammorna att kombinera jobb och familj, genom att uppmana, eller tvinga, den offentliga sektorn att låta föräldrar arbeta hemifrån – om arbetsuppgifterna tillåter det. På det sättet är åtminstone en förälder hemma, istället för att sitta fast på pendeln, när sönerna kommer hem från skolan.

-”Vi vet att barnen förstår för vi ber dem att fylla i utvärderingar efter våra utbildningar. De fattar att gängen inte vill dem väl.
Det hårdaste slagträt mot gängens rekrytering är de potentiella rekryterna själva; de barn som de kriminella försöker locka till sig redan på mellanstadiet med löften om ”brödraskap, pengar och brudar”. Faktum är att barnen endast lyssnar på före detta kriminella som kan berätta för barnen redan innan de fyller tolv att gängen ljuger, att det är inte värt det. Politikerna måste stifta lagar som skadeskjuter nätverkens rekrytering, genom att införa nya brottskoder som exempelvis ”utnyttjande av minderårig” eller ”kriminell grooming”. Men straffen måste vara kännbara – att endast gå hårt åt knarklangarna på gatan är verkningslöst. Maffiafamiljer och organiserade nätverk kan importera hur mycket knark som helst – de har kunskapen, de har resurserna – men nitar vi dem när de går på barn som ska sälja deras varor undergräver vi deras affärsmodell. Då kan de inte få ut sin produkt på marknaden.”

Thomas checklista:
*Utbilda barn redan i mellanstadiet om varför gänglivet inte är värt det – och stryp därmed organiserad brottslighets tillgång till arbetskraft.

*Låt före detta kriminella do the talking – barn lyssnar på dem, inte på ”folk med doktorsavhandlingar eller som har skrivit någon bok”.

*Inför nya brottskoder, såsom ”kriminell grooming”, med påtagliga straff när gäng, nätverk och ”kriminella familjer” rekryterar barn och ungdomar.

*Överge riktade polisinsatser och gör det istället till praxis att polisen alltid går åt hela affärsmodellen från topp till tå, från narkotikaförsäljare till narkotikaimportörer.

*Rikta sociala åtgärder mot fäder i utsatta områden för att stötta dem i deras föräldraskap – pojkar behöver manliga förebilder.

*Gör det lättare för ensamstående föräldrar att jobba hemifrån så att de får mer tid med barnen.

*Gå hårt åt diskrimineringen av minoriteter på arbetsmarknaden.

stop.jpg

Annonser

3 reaktioner till “Hur många fler unga måste sätta livet till och hur många fler mödrar måste begrava sina barn i förtid?

 1. Hur många. Den matematiken är makabert enkelt skrämmande. Känner man två punkter på en linje, då känner man alla punkter är en matematiskt tes. Just nu dödas en person per vecka, så med lika enkel matematik, det blir en begravning per vecka till massinvandringen stoppas och de som redan är i landet kastas ut. Upprepa gärna den matematiska exemplet för alla som skadas, omkring 500, och igen för alla offer för rån, misshandel, våldtäkt osv. Matematik är inte svårt, politiker är något annat.

  Gilla

 2. När man intervjuade en knarklangare i Stockholm. Så anklagade han Sverige för att hans föräldrar fick för lite i bidrag .vilket inte räckte till dyra klockor och bilar som han ville ha? Så han säljer knark och tjänar över 60 000 kr per månad.
  Det konstiga är att hans föräldrar får mer i bidrag än vad svenskar som jobbat och blivit sjuka får. Och deras barn blir inte kriminella.
  Om föräldrarna uppfostrade och hade koll på sina barn så hade de inte blivit kriminella.
  Det är dags att sluta dalta med kriminella. Läs in dem och kasta nycklen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s