Sveriges kommuner står inför gigantiska problem och vem som än blir finansminister har en utmaning utan dess like framför sig!

Johan Westerholm på Ledarsidorna  sammanfattar på ett utmärkt sätt hur illa ställt det egentligen står till med landets kommuner.

Mycket läsvärt om man vågar ta till sig den sanning som mainstream media inte vill att folket ska känna till, eftersom det troligen skulle skapa panik ute i stugorna!

____________________________________

INSOMNIA?

Är det någon som har problem med att hålla sig vaken om nätterna? I sådana fall kan ni ta del av denna bild från SKL senaste ekonomirapport.

Redan i tilläggsbudgeten kommer Sveriges Kommuner och Landsting behöva ett kapitaltillskott på 5 MDR SEK. Några skattehöjningar är inte möjliga innan 1/1 2020 och samtidigt skall såväl polisen som försvarsmakten ha sitt för att kunna bibehålla både det statliga våldsmonopolet som vår försvarsförmåga (där vi idag bara kan räkna med en brigad, 4 500 man).

För den som vågar tänka tanken in i nästa steg, vad det sedan innebär med en S-C-L-MP regering, med stöd av V som vill fortsätta ta emot ett helt Helsingborg per år i form av kravlös och oreglerad anhörigmigration, så lovar jag insomnia för landets alla kommunpolitiker.

Huvuddelen av Sveriges kommuner dras även med en pensionsskuld av historiska mått.

Ser vi till Göteborgs stad så redovisar de en pensionsskuld i balansräkningen på 2 770 MSEK. Och det låter väl hanterbart.

Men. Det som inte Göteborgs skattebetalare känner till är att staden har pensionsåtaganden på ytterligare 10 857 MSEK, eller en total pensionsskuld på över 13 MDR SEK.

Skulle pensionsskulden redovisas fullt ut har Göteborg en soliditet på 15 procent. Och Göteborg ligger bra till. Flera kommuner ligger på negativ soliditet.

För att citera LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson från 2015:

”Sverige kommer ha en superekonomi tack vare migrationen”.

Runt hans uttalande, och hur utvecklingen sett ut i Sveriges alla kommuner och regioner, skriver jag nu torsdagens artikel.

Och en sak är säker redan nu:

Den som blir finansminister under denna mandatperiod kan hoppa över det där med att sova innan nästa val. Det Sverige står inför är mer än en massutmaning. Vi har problem av det närmaste titanisk karaktär.

För det är och förblir så att det är kommunerna som är bärare av samhällskontraktet. Den organisatoriska enhet som ligger närmast väljarna.

Det är inte vare sig Jan Björklund eller Annie Lööf som bär det.

fb_img_1546951737373

Annonser

En reaktion till “Sveriges kommuner står inför gigantiska problem och vem som än blir finansminister har en utmaning utan dess like framför sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s