Ung kvinna från Saudiarabien rymde från sin familj för att söka asyl i Australien – blev stoppad i Bangkok och skickas nu tillbaka till familjen som vill döda henne!

En 18-årig kvinna från Saudiarabien har twittrat ut ett desperat rop på hjälp om att hon har blivit kvarhållen på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok och att man tvingar henne att återvända till Saudiarabien, där hon befarar att hennes familj vill döda henne.

Rahaf Mohammed al-Qunun flydde från Kuwait, där hon var på semester med sin familj och försökte ta sig till Australien för att söka asyl. Hon säger att hon hade ett visum för att resa vidare till Australien, men att hon blev kvarhållen på flygplatsen och hennes pass togs av en myndighetsperson från Saudiarabien.

Hon säger vidare att hon blir förföljd vart hon än går på flygplatsen och att hon tillbringade den senaste natten på flygplatshotellet innan hon kommer att sättas på ett flyg tillbaka till Saudi med Kuwait Airlines. Alqunun berättar att hon har blivit misshandlad av sin familj och att de kommer att döda henne när hon kommer tillbaka hem.

En thailändsk vän som är med Alqunun på hotellet har berättat att tjänstemän från den thailändska migrationsmyndigheten kom till hennes rum i eftermiddags och informerade henne om att hon kommer att skickas tillbaka till Saudiarabien på måndag.

En thailändsk människorättsarbetare som pratat med Alqunun informerar om att hon berättat för honom att hennes familj har hållit henne inlåst i sitt rum de senaste sex månaderna för att hon klippte av sig sitt hår. Hon ska ha stått på sig om sin självständighet, men ändå tvingats att be och bära hijab. Hon säger också att hennes bror har slagit henne samt att hon flydde från familjen för två dagar sedan när de var på resa i Kuwait för att slippa bli bortgift.

Alqunun lade upp en bild på sig själv, passdetaljer och sitt namn samt skrev följande på Twitter:
”Jag är rädd att min familj kommer att döda mig. Jag har inget att förlora. Mitt liv är i verklig fara om jag tvingas återvända till Saudiarabien.”

Phil Robertson på Human Rights Watch Asia har sagt att han är extremt oroad över att den unga kvinnans liv kan vara i fara om hon återvänder till sitt hemland. Hans organisation har försökt ordna ett asylkrav hos FN:s flyktingkommissariat.
-”Vad som är mycket skrämmande är att den saudiska regeringen har agerat genom att skicka dit en officiell myndighetsperson för att ta hennes pass. Hon är 18 år, har ett australiensiskt visa och har rätt att resa vart hon vill, vilket ingen regering ska lägga sig i. Den thailändska regeringen behöver förklara varför en diplomat från Saudiarabien tillåts gå in i stängda områden på Bangkoks flygplats och ta deras invånares pass.”

Robertson jämför Alqununs fall med Dina Ali Lasloom, som i april förra året blev kvarhållen av saudiska tjänstemän i Manila när hon försökte söka asyl i Australien. Hon skickades tillbaka och sedan dess har ingen hört eller sett något livstecken från henne.

Förfärligt! När jag läste artikeln hoppades jag på ett lyckligt slut och att någon hade ingripit, men icke och eftersom Australien ligger före i tid så sitter hon väl på ett plan snart!

Varför agerar inte thailändska myndigheter och varför låter de Saudiarabien agera utanför sitt territorium? Är Thailand ännu ett land som går i Saudis ledband på grund av något guldkantat avtal? Den saudiska prinsens charmoffensiv gentemot Europa och USA förra året, må ha genererat mera dineros till mäktiga ledare men mig lurar han inte – det här landet bryr sig inte om kvinnors rättigheter överhuvudtaget, det är ett ruttet spel för gallerierna!

Usch, jag blir mycket illa berörd av att ta del av detta – stackars flicka!

#SaveRahaf

EDIT: Ibland sker det små mirakel! Thailändska myndigheter avstår deportering tills vidare. Tack och lov för att vissa länder utförde påtryckningar – bl.a. Tyskland! ❤🙏

https://www.aljazeera.com/news/2019/01/saudi-woman-barricades-thai-hotel-stop-deportation-190107035647971.html

https://www.theage.com.au/world/middle-east/i-am-afraid-my-family-will-kill-me-saudi-woman-en-route-to-australia-detained-in-bangkok-20190107-p50pwt.html

bang.jpg

4 reaktioner till “Ung kvinna från Saudiarabien rymde från sin familj för att söka asyl i Australien – blev stoppad i Bangkok och skickas nu tillbaka till familjen som vill döda henne!

      1. Här är ett klipp. Hon har satt fast en stol under handtaget till hotelldörren, samt dragit fram sängar & bord.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s