8-årig pojke i London utfrågad av polisen på grund av oro för radikalisering!

En 8-årig pojke i östra London har blivit utfrågad av två antiterror-poliser och en socialarbetare med anledning av att man oroade sig för radikalisering. Polisen har startat upp en utredning efter att pojkens föräldrar lämnat in klagomål om den behandling som deras son utsattes för.
 
Föräldrarna som önskar vara anonyma menar att deras barn har blivit både rädd och traumatiserad efter att ha blivit separerad från sina klasskamrater i skolan för att bli utfrågad samt förråd av sin lärare som han litade på och som förde honom till officerarna som frågade ut honom.
 
Fadern menar att hans son blev utfrågad om islam, om moskén som han går till, om han ber och vilka åsikter han har om andra religioner. Han blev också ombedd att recitera verser från koranen.
 
Efter utfrågningen tillsatte polisen inte några andra åtgärder, men nu har föräldrarna opponerat sig och menar att de blev utsatta på grund av att de är muslimer. Dock var anledningen i grund och botten att fadern hade kopplingar till medlemmar av en islamistgrupp – Anjem Choudarys terroristnätverk al-Muhajiroun, vars medlemmar har planerat flera attacker.
 
Även föräldrarna har frågats ut om deras religiösa övertygelse samt utövande efteråt. De har uttalat att de känner sig som kriminella samt oroar sig över att behöva skicka tillbaka sonen till skolan om det händer igen. De kallar hela utfrågningen för ”islamofobisk”.
 
Polisen har som rutin att utreda släktingar till kända terrorister och extremister för att utesluta radikalisering. Regeringen menar att 42% av fallen inte leder till några ytterligare åtgärder, men kan hjälpa till att skydda barn samt leda till att utsatta personer får stöd.
 
Regeringens siffror visar att mer än hälften av de personer som man utrett i förebyggande syfte under åren 2017-18 var 20 år eller yngre. Under förra året flaggades 2.009 personer under 15 år för terrorrisk – en 20 procentig ökning jämfört med året innan.
 
Som en del av regeringens förebyggande strategi så måste  förskolor, skolor och universitet sedan juli 2015 ”ta vederbörlig hänsyn till behovet att förhindra att människor drabbas av terrorism”.
 
Fallet med 8-åringen har genererat kritik från muslimskt håll, där man tycker att det förebyggande arbetet fokuserar för mycket på islam, medan andra personer som arbetar med säkerhet förstår helt och fullt varför det är viktigt att förebygga att små barn radikaliseras.
 
Även om det är känsligt att konfrontera små barn utan deras föräldrars närvaro, så tycker jag ändå att det fanns fog i det här fallet och det framgår också i artikeln att deras främsta fokus är att stötta barn i riskzonen. Siffrorna från regeringen talar dessutom sitt tydliga språk.
 
Meanwhile in Sweden… känns det som att det görs alldeles för lite för att förebygga, motverka och stoppa extremismens utbredning. Medan övriga Europa förstått allvaret och har landets säkerhet som högsta prioritet, så fortsätter våra egna politiker att vara ”naiva”. 
 
Jag tycker läget kan sammanfattas i fyra punkter – öppna gränser utan någon fungerande säkerhetskontroll, moskéer med radikal islam som förebild, återvändande jihadiste samt en säkerhetspolis som helt tappat kontrollen.
 
Trots att man vet att många moskéer är en rekryteringsplats för unga jihadister och man sitter med fakta på bordet om radikal islams utbredning från terrorexperter som Magnus Ranstorp, så verkar inte våra makthavare förstå faran med att gång på gång låta det passera obemärkt förbi. Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm var tydligen inte nog för att få polletten att trilla ned hos våra riksdagspolitiker – hur många fler oskyldiga offer krävs för att de ska agera?
 
8

3 reaktioner till “8-årig pojke i London utfrågad av polisen på grund av oro för radikalisering!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s