När Broadway-musikalen ”Les Miserables” spelas i Iran hoppas man på att det ska vara en väckarklocka för de mer välbeställda!

Att Broadway-musikalen ”Les Miserables” spelas på det lyxiga hotellet Espinas i Teheran anses vara en av de mest spektakulära kulturhändelserna på mycket länge.

Men eftersom musikalen framförs i den islamska republiken Irans huvudstad, så finns det så klart vissa spektakulära inslag. Till exempel får ingen av skådespelerskorna visa sitt eget hår och i de fall som perukerna ser ut att vara för naturliga, har man tydligt skrivit med röd text i reklambladen att det inte är deras riktiga hår.

Vidare får de manliga och kvinnliga skådisarna inte vidröra varandras händer, eller ha någon fysisk kontakt med varandra under hela showen. Dessutom finns det alltid minst en annan röst som ackompanjerar en skådespelerska som sjunger, eftersom kvinnlig solosång är tabu i landet.

Men i övrigt finns allt som man kan förvänta sig i en klassisk Broadway-musikal, till exempel en levande orkester med 450 musiker och en fantastisk ljussättning. Showen har varit utsåld sedan debuten i november och det är en ganska ung publik som intagit de 2.500 stolarna varje kväll. De har knappt kunnat kontrollera sin upphetsning över den unika chansen att få se en musikal i sin hemstad och efteråt har den positiva kritiken haglat.

Utländska film- och TV-versioner av ”Les Miserables” har visats frekvent i landet, där även boken har översatts till persiska. Klassikern har även formellt stöd av Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Den nya produktionen framförs samtidigt som ”Gula västarnas” pågående protester i Frankrike, vilket fått många att dra paralleller till att revolutionen lever eftersom protesterna nu åter sker i Frankrike 200 år senare.

Musikalproduktionen har dock även ådragit sig en del kritik, eftersom biljettpriserna ligger på mellan 5-20 USD. Detta är långt över vad de flesta iranier har råd med och debatten i landet domineras just nu av folkets ilska mot ekonomisk instabilitet och korruption.

Flera tidningar menar därför att det här återspeglar vad som sker i landet idag, med fattigdom, klasskillnader och samhällskollaps.

Musikalens regissör Parsaee, menar dock att syftet med helal produktionen är att nå ut till Teherans elit och påvisa att klasskillnaderna och fattigdomen, såväl som den pågående samhällskollapsen existerar även idag.
-”Det är en påminnelse för publiken om att andra klasser existerra och vi behöver se dem och känna till dem. Det är en allvarlig varning.”

http://www.arabnews.com/node/1429656/art-culture

lm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s