Varför vill media normalisera förtryck av småflickor?

Överst på Svenska Dagbladets webbsida möttes jag av rubriken ”Psykologiforskaren: Elever måste lära sig fakta utantill”, med tillhörande bild från ett klassrum där i princip alla barn har utländskt påbrå och en av flickorna har dessutom slöja på sig. Min spontana reaktionen var att artikeln måste handla om invandrarbarn i skolan, men där hade jag fel för denna artikel är en helt vanlig text om att det kan anses onödigt att lära sig fakta utantill i dagens läge när Google alltid finns till hands.

Således ska bilden avspegla en helt vanlig skolklass i dagens Sverige, där tydligen barn med annan härkomst är i majoritet. Det jag vänder mig mot i det här sammanhanget är inte att man har med barn med olika etniciteter på bilden, utan att man har med en bild på en flicka i slöja. Vill man normalisera kvinnoförtryck och nöta in i våra sinnen att det är acceptabelt att flickor ska förtryckas redan från barnsben? Jag blev så upprörd att jag var tvungen att skriva ett mail till artikelförfattaren och ifrågasätta valet av bild.

Jag tycker att det är helt oacceptabelt att man försöker smyga in det här i vår vardag och få oss att tycka att det är normalt, när det de facto är allt annat är normalt i ett jämställt samhälle med demokratiska värderingar! Enda gången det är på sin plats att publicera bilder på små flickor i heltäckande kläder och/eller slöja, är enligt mitt tycke när syftet är att kritisera det faktum att små barn skolas in i kvinnoförtryck. Men det är sällan det diskuteras öppet numera.

Sverige borde lagstifta om förbud mot slöja på barn under 18 år på allmän plats och att det ännu inte skett – det finns inte ens på agendan – trots att såväl flera riksdagskvinnor och även Sara Mohammad (GAPF) stridit för detta i åratal, är inget annat än en skandal!

Runt jul skrev jag ett inlägg om att nordeuropeiska utseenden är sällsynta i reklambilder numera och det går faktiskt inte en dag utan att jag reagerar på detta. Senast idag när jag passerade Apoteket på väg in till ICA så sände man en reklamfilm för ansiktskräm och det var en afrikansk kvinna som smörjde in huden. När jag går in på Friskis & Svettis hemsida för att boka pass så är majoriteten av personerna på bilden av annan härkomst. När jag går på stan så är det ytterst sällan man ser vita män i reklam för kläder numera. Så där håller det på överallt! Vill man tvinga på oss bilden av att svenskar numera är i minoritet i sitt eget land (vilket vi i och för sig är på god väg att bli)?

Det är absolut inget fel i sig att spegla mångfalden i samhället om det görs med måtta, men eftersom detta ”inkluderande-tänk” ses överallt hela tiden i ett överflöd medan klassiskt nordeuropeiskt utseende ratas, så har jag börjat irritera mig på det när det som nu blir alltför uppenbart.

I MENA-länderna speglar reklambilder och reklamfilmer befolkningen och kvinnorna har slöja/hijab, medan männen är mörka och även de bär traditionell klädsel i många fall. Det skulle vara väldigt makabert om kvinnor och män med nordeuropeiskt utseende skulle ta plats i reklamsammanhang i dessa länder – särskilt kvinnor som inte täcker sitt hår. Det hade nog aldrig kommit på fråga att det skulle få lov att representera bilden av landets befolkning.

Så varför måste Sverige slå knutar på sig själv i sin iver att representera all mångfald? Det är verkligen både knäppt och absurt på samma gång!

Självklart vill så många företag som möjligt sälja så mycket produkter som möjligt och tjäna pengar. Dessutom har vi på mycket kort tid tagit in väldigt många människor med annan härkomst så visst bör det också avspegla sig i såväl reklamsammanhang som samhällsinformation, men då ska det göras med måtta och inte gå till överdrift som nu!

https://www.svd.se/psykologiforskaren-elever-maste-lara-sig-fakta-utantill?fbclid=IwAR2Svvm_3R8UQRIvdgHC7_hITmU-MJB23psK6N_yzyOYURrhwUzqaGOPyrY

slöja

20190102_173700

 

 

 

Annonser

2 reaktioner till “Varför vill media normalisera förtryck av småflickor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s