Kurdistans religiösa auktoritet fördömer fatwa mot nyårsfirande

Den kurdiska departementet för religiösa angelägenheter fördömde under gårdagen en nyligen utfärdad fatwa uttalad av en framstående irakisk sunni-präst, som förbjuder muslimer från att deltaga i nyårsfirandet.

Sheikh Abdul-Mahdi al-Sumaidaie, som är Grand Mufti på den högsta religiösa Sunni-myndigheten i landet, deklarerade detta i torsdags och upprepade det även i fredags när han citerade en urgammal islamsk rättspraxis, som anser att gratulera kristna på deras olika högtider är en av de största muslimska synderna som man kan begå.
-”Det är inte tillåtet att fira in det nya året eller att gratulera eller deltaga i firandet.”

Även om nyårsfirandet runt om i världen i första hand är sekulärt, så associeras det ändå ibland med kristendomen eftersom det infaller nära julhelgen.

Uttalandet är dock inte juridiskt bindande och i fredags krävde den kaldeiska katolska kyrkan att regeringen agerar mot prästens tillkännagivande och deklarerade samtidigt att en religiös ledares plikt är att främja och föröka ”broderskap, tolerans och kärlek” istället för att uppmuntra till ”uppdelning och uppror”.

Kurdistansregionens ministerium för religiösa frågor hävdade idag att Sumaidaies uttalanden liknar de ”barbariska Da’esh” (IS).
”Vi motsätter oss starkt detta uttalande och kräver rättsliga åtgärder mot honom så att denna typ av människor inte skadar det irakiska samhället.”

Fascinerande att man till och med i dessa länder kraftigt tar avstånd från radikal islam, men i Sverige – den humanitära stormakten där man tar hänsyn till alla oavsett religion, kön eller etnicitet – ser man hellre mellan fingrarna när hatpredikanter uppviglar bokstavstroende män till hat mot judar, homosexuella, kvinnor och otrogna.

Jag känner inte till en enda moské som har tvingats stänga trots att det finns flera stycken i Sverige som har radikal islam som rättesnöre.

I Österrike gjorde man tidigare i år flera tillslag mot liknande moskéer som sedermera fick stänga och jag hade vissa förhoppningar om att Sverige skulle följa efter, men istället fortsätter man bara att godkänna nya moskébyggen och låtsas som att man har varit naiv när extremismen breder ut sig i landet!

#onlyinsweden

http://www.kurdistan24.net/en/news/4388bff4-252a-48e9-a97a-fd96c5764529

kurd.jpg

En reaktion till “Kurdistans religiösa auktoritet fördömer fatwa mot nyårsfirande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s