En storm i ett vattenglas orsakade storbråk med rasinfluenser på strand i Sydafrika!

Arga demonstranter har drabbat samman på en av Sydafrikas mest populära stränder, Clifton 4th beach i Kapstaden, efter att privata säkerhetsvakter påstås ha beordrat mörkhyade besökare att lämna stranden. Bråket bröt ut när vakterna och poliser kallades till platsen efter rapporter om att två tonårsflickor hade blivit våldtagna vid den populära attraktionen.

Kapstadens polis har bekräftat att de tre dagar före julafton utredde en rapport om ett sexuellt övergrepp på stranden, varför strandbesökare blev ombedda att lämna stranden. Kvällen efter blev säkerhetsföretaget anklagade för att ha tvingat mörkhyade personer att lämna stranden.

Vakterna som säger sig ha blivit inhyrda av boende i närheten, blev anklagade för att tömma hela stranden på turister. Anti-rasistdemonstranter anklagade dem för att sikta in sig på mörkhyade personer och protesterna började fredligt, men bråket eskalerade när demonstranter genomförde en ”reningsceremoni” genom att slakta ett får på stranden, varpå vita djurskyddsaktivister i sin tur började protestera.

Fårslakten ska enligt demonstranterna ha varit ett offer för att kalla på deras förfäder att besvara traumat med att under åren vara i händerna på vita människor. Enligt de boende i området ska man inte ha fått tillstånd för att genomföra slakten.

Säkerhetsföretaget nekade till att ha försökt stänga stranden och menar att de agerade tillsammans med polisen för att skydda invånarna från brott.

Kapstadens borgmästare Dan Plato menar att vakterna hade bett människor av alla ”raser” att lämna stranden och att de inte hade mörkhyade personer som specifik målgrupp.

Enligt ”Black People’s National Crisis Committee”, som arrangerade protestmarschen, har händelsen när stranden tömdes på människor gett eko till Sydafrikas apartheidtid, när ”svarta och vita” blev segregerade på allmänna platser. Aktivisterna håller inte med säkerhetsvakterna om att de inte stängde av stranden, utan menar att man aktivt hindrade mörkhyade personer att beträda stranden.

Upproret sprids nu på sociala medier under #ReclaimClifton som slogan.

Polisen har preliminärt indikerat att man inte har registrerat någon våldtäkt, men däremot har en 15-årig flicka blivit utsatt för ett försök till sexuellt övergrepp som förhindrades av strandbesökare.

Vita och mörkhyade personer sågs först argumentera med varandra och senare knuffa på varandra. Men senare sågs människor i alla färger dansa tillsammans i solidaritet.

Slutet gott – allting gott, i alla fall för den här gången!

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/racism-protest-rape-clifton-4th-beach-cape-town-south-africa-security-guards-sheep-slaughter-a8704036.html?fbclid=IwAR2MxmRzpt9M2RqENzkMJdoRmasX-t1PHvo1LLkM2WiLUg45e-3yBCjTdiI

SA.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s