I Iran motsätter sig myndigheter att personer av annan etnicitet bevarar sitt ursprung och lär sig sitt modersmål i skolan!

Sverige är extremt generösa när det kommer till att låta de som väljer att bosätta sig i Sverige få fortsätta att klä sig och bete sig som i hemlandet, värna om sin kultur samt fortsätta prata sitt hemspråk. Vi betalar till och med ut bidrag till ”kulturföreningar”. Vi ställer inga krav på att de som kommer hit ska lära sig Svenska och vi erbjuder både hemspråksundervisning samt ett stort urval av böcker översatta till diverse språk på våra bibliotek.

I Iran är det lite annorlunda och där är det inte tillåtet att studera sitt modersmål och dessutom tillåter inte myndigheter att man sjunger och dansar.

En video från Iran som har letat sig ut på sociala medier visar dock arabiska elever i staden Ahwaz som dansar till en arabisk sång, vilket har fått debatten om rätten att få bevara sitt arabiska ursprung och att få sin utbildning på modersmålet att blossa upp igen .

Det är skolflickor i grundskolan som dansar folkdans till en arabisk sång som heter “Hamoudi Ze’al”, vilket egentligen är en gammal arabisk sång men som nu gjorts om i modern tappning.

Sången roar verkligen flickorna och även rektorn verkar exalterad samt ses dansa med i videon som delats flitigt i sociala medier. Lite småkul faktiskt att se alla rocka loss och man kan nästan ta på glädjen!

Videon har dragit igång krav på att de iranska myndigheterna ska applicera artikel 15 i den iranska konstitutionen, som godkänner att man lär ut olika språk i Iran.

Videon visar också på nödvändigheten att bevara folkloren på olika etniciteter i Iran, inklusive den arabiska.

Vi får se hur det går för den arabiska befolkningen i Iran. Vad gäller Sverige, så var vi helt rätt på det från början i och med att vi låter människor värna om sin kultur samt sitt språk från hemlandet, men tyvärr har det de senaste tio åren gått helt överstyr eftersom ingen politiker haft modet att dra i handbromsen samt kräva motprestationer.

https://english.alarabiya.net/en/features/2018/12/29/Despite-the-ban-Iran-s-Ahwazi-students-dance-to-Arabic-song.html

 

En reaktion till “I Iran motsätter sig myndigheter att personer av annan etnicitet bevarar sitt ursprung och lär sig sitt modersmål i skolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s