Tunisisk journalist avled efter att ha tänt eld på sig själv i protest!

Det är oroligt på många håll i världen – igår skrev jag om demonstrationer mot regeringsbildningen i Libanon och nu rör det på sig även i Tunisien.

Igår drabbade tunisiska demonstranter samman med säkerhetsstyrkor i staden Kasserine i den västra delen av landet, efter att en tunisisk journalist satt eld på sig själv i protest mot tillståndet i landet.

Enligt ögonvittnen ska säkerhetsstyrkor ha använt tårgas för att skingra arga folkmassor som stod på barrikaderna och brände däck i protest.

Abderazzak Zergui dog efter att ha tänt eld på sig själv och incidenten påminner om när Mohamed Bouaziz tände eld på sig själv för åtta år sedan, vilket startade revolutionen som sedan kom att kallas den ”Arabiska våren”.

I en video som Zergui delade på Facebook innan sin död deklarerade han att närhelst de arbetslösa i staden protesterade så användes militära attacker för att tysta dem.
-”Det här är en vädjan till Kasserines folk. Jag kommer själv att genomföra en revolution.”

Journalistförbundet i landet meddelade i ett uttalande att man håller staten ansvarig för vad man beskriver som korruptionen som infekterat media.

Tunisien har länge prisats för sin demokratiska utveckling sedan år 2011, men successiva regeringar har misslyckats med att driva igenom reformer för att trimma underskott, skapa jobb och öka tillväxten.

Det har varit relativt lugnt i både Tunisien och Libanon de senaste åren, men kanske är nu denna tid förbi vilket vore beklagligt. Det sista världen behöver nu är nya konfliktområden.

https://english.alarabiya.net/en/News/north-africa/2018/12/25/Clashes-in-western-Tunisia-after-self-immolation-of-journalist.html

tun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s