Att gå i kyrkan juletid är vackert, men jag hade gärna sluppit samma predikningar år ut och år in om hur vi måste öppna våra hjärtan för migrantströmmarna när vi samtidigt har stora grupper i vårt eget samhälle som far illa!

Även om jag har gått ur Svenska Kyrkan i protest mot deras politiska aktivism, så går jag ändå i kyrkan vid juletid. Igår var jag på julgudstjänst för stora och små i en lokal kyrka och även om prästen som höll i det var väldigt på bra att engagera barnen, så fanns det ändå saker och ting som jag reagerade på i hans böner.

Konceptet går ut på att barnen bär olika saker – djur, människor och leksaker till krubban samt att församlingen ber en bön för olika utsatta grupper och däremellan sjunger man julens psalmer. Eftersom jag har gått regelbundet på dessa gudstjänster genom åren, så känner jag till upplägget som är likadant varje år och det jag vänder mig mot är att man hela tiden återkommer till vikten av att hjälpa människor på flykt genom att öppna upp våra hem och hjärtan. Även om man även nämnde utrotningshotade djur och barnfamiljer så finns det ju fler viktiga grupper att be för – varför nämner man till exempel inte alla pensionärer som har det svårt ekonomiskt, svenska uteliggare/hemlösa, ungdomar som mår psykiskt dåligt eller flickor och kvinnor som tvingas leva under hedersförtryck?

Ett av objekten som används för att symbolisera människor på flykt är en kolsvart docka (en sådan där äldre variant som är riktigt svart) iklädd trasor. Min äldsta son reagerade direkt och frågade varför dockan måste vara svart, varpå jag hyschade honom och förklarade att det är oftast är mörkhyade som är på flykt här i världen. Men ju mer jag har gått runt och tänkt på det, så inser jag att han faktiskt har rätt – varför har de en kolsvart docka som symbol för flyktingar? Egentligen är det rätt diskriminerande! Flyktingar och migranter finns i alla färger runt om på jordklotet och så även i Sverige – den klassiska bilden av att det bara är afrikaner som är flyktingar har förändrats genom åren, även om många fortfarande kommer från kontinenten.

När man tog upp kollekten så skulle även den gå till Svenska Kyrkans arbete i världen och årets julkalender från kyrkan var inte julig överhuvudtaget och handlade om barn i tre världsdelar, som jag tidigare skrivit om. Nu är det så klart bra att man stödjer världens fattiga och utsatta, men varför måste det vara så år efter år när vi samtidigt har inhemska grupper som faktiskt också behöver stöd och uppmuntran? Varför kan inte kollekten gå till äldre människor i Sverige som är ensamma och varken har råd med mat eller mediciner, utsatta barn och unga som mobbas eller skär sig, cancersjuka barn i Sverige eller omskurna flickor som lever i tvångsäktenskap?

På något sätt känns det som att Svenska Kyrkan har lämnat svenska folket därhän, precis som majoriteten av våra riksdagspolitiker! Är det bara Frälsningsarmén som numera bryr sig om våra inhemska grupper som är i behov av hjälp och stöd? Tragiskt!

Idag ska jag på julotta och jag hoppas på att för en gångs skull få höra något annat på julottan än att vi måste stå upp för människor på flykt – det har vi nämligen gjort de senaste åren och det är dags att vi börjar se till våra egna medborgare någon gång – det går faktiskt att kombinera och det ena utesluter inte det andra!

Flera gånger per år får man bevis på att beslutet att lämna kyrkan var rätt. Den dagen man avpolitiserar kyrkan så kommer jag med glädje att återvända som medlem, eftersom jag tycker att det är värt att bevara våra kristna seder i Sverige samt att kyrkan på lokalnivå gör mycket gott för våra barn, äldre och ensamma.

Men just nu arbetar Svenska Kyrkan efter en helt annan agenda och Socialdemokraterna styr även denna organisation med järnhand, varför jag inte kommer att bidraga till mer än absolut nödvändigt!

julkrubba

Annonser

2 reaktioner till “Att gå i kyrkan juletid är vackert, men jag hade gärna sluppit samma predikningar år ut och år in om hur vi måste öppna våra hjärtan för migrantströmmarna när vi samtidigt har stora grupper i vårt eget samhälle som far illa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s