Gula västarna sprider sig – nu protesterar även folket i Libanon mot regimen och precis som i Sverige har man problem med regeringsbildningen!

De gula västarna i Frankrike har inspirerat människor över hela världen att protestera mot orättvisa regimer, till exempel i Sverige i form av Mynttorgsprotesterna.

Nu har även folket i Libanon vaknat och börjat demonstrera. Igår gick ett protesttåg genom Beiruts centrala delar där deltagarna skrek ”revolution” och uppmuntrade andra att ansluta sig. Vissa demonstranter försökte även blockera gator och stoppa trafiken.

Säkerhetsstyrkor jagade både demonstranter och TV-reportrar – en journalist ska ha fått sin kamera förstörd och armen bruten.

Det protesterades även på andra håll i landet, men under lugnare former. Protesterna har ökat de senaste veckorna sedan rivaliserande politiker har misslyckats med att forma en ny regering efter parlamentsvalet i maj tidigare i år.

Demonstranterna skanderade: ”Folket vill störta regimen” – en slogan från starten av den arabiska våren år 2011.

Demonstranterna som säger sig inte representera något särskilt parti, kräver förbättrad vård, arbeten och ett slut på korruptionen.

Det här hade kunnat vara vi i Sverige, då vi befinner oss i exakt samma situation – förutom den lilla parentesen att folkets vrede på allvar inte har vaknat ännu tyvärr.

beirut

Annonser

En reaktion till “Gula västarna sprider sig – nu protesterar även folket i Libanon mot regimen och precis som i Sverige har man problem med regeringsbildningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s