Houthirebellerna har använt 18.000 barnsoldater i Jemen-kriget – genom hjärntvätt i form av hat mot väst, judar och kristna har man skapat barnjihadister.

Houthirebellerna har satt in 18.000 barnsoldater i sin rebellarmé sedan kriget började år 2014, men Houthierna själva säger att de inte rekryterar barn och skickar iväg dem som försöker ansluta sig. Båda sidor i det fyra år långa inbördeskriget har skickat barn in i våldsamma strider och därigenom brutit mot konventionen om mänskliga rättigheter, men Houthierna tros ha rekryterat många fler än koalitionssidan – ofta genom tvång.

Intervjuer som har gjorts med 18 före detta barnsoldater ger en inblick i det förfärliga livet för barnsoldater – många så unga som 10 år.

Några av barnen som man pratat med i reportaget gick med i rebellerna frivilligt, andra på grund av löften om pengar och chansen att få bära vapen. Men en del beskriver det som att man blivit tvingade, genom att bli bortförda från skolan eller hemmet – alternativt övertalade att gå med i utbyte mot att en familjemedlem släpps ur fångenskap.

Många kan ses vid gränsövervakningar längs med huvudvägen i norra och västra Jemen, med AK-47:or dinglade från sina smala axlar. Andra ses i frontlinjen som fotsoldater.

En 13-årig pojke, Riyadh, berättar att hälften av alla krigare som han kämpade tillsammans med vid fronlinjerna i Jemens bergsdistrikt var barn. Rebellofficerare beordrade dem att fortsätta framåt under striderna, även om koalitionens jetplan zoomade in dem uppifrån. Han bad till sin befälhavare att låta sina unga krigare ta skydd under luftanfallet, ”Herre, planen bombar”, men svaret blev alltid detsamma, ”Guds följare, ni måste attackera”.

Ett okänt antal barnsoldater har skickats hem i kistor. Mer än 6.000 barn har dött eller blivit lemlästade i Jemen sedan kriget bröt ut.

En tidigare lärare från staden Dhamar, berättar att minst 14 av eleverna på hans skola rekryterades och dog i strid – de flesta gick i femte eller sjätte klass. Några av de döda barnens föräldrar var Houthiledare som frivilligt skickade sina söner till frontlinjen.

En annan pojke, 13-årige Mohammed, berättar att han i två år stred med Houthirebellerna. Han har torterat och dödat människor samt struntade i om han själv skulle dö eller överleva. Han hade ett armband med etsade siffror som han bar medan missiler sköts från fiendens krigsplan, vilket gav honom en känsla av trygghet. Om han skulle dö så skulle armbandet garantera att hans kropp skickades hem.
-”När jag blev martyr, skrev de in mitt nummer i en dator, tog min bild och mitt namn, sedan skrev de ut det med ordet ”Martyr” under mitt namn och om jag skickades hem i en kista så skulle mitt foto vara fastklistrat på kistan.”

Naguib al-Saadi, en människorättsaktivist från Jemen som grundat ett Saudi-sponsrat center i Marib för barnsoldater, menar att de riktiga problemen med Houthiernas rekrytering av barn kommer att bli kännbara om tio år, när en generation som har hjärntvättats med hat och fiendskap mot Väst vuxit upp.

Högt uppsatta Houti-representanter berömmer kraftfullt unga soldater som har dött i konflikten som de beskriver som ett heligt krig mot USA, Israel och andra utländska makter som de tror försöker ta över landet.

Den Houthi-kontrollerade försvarsmyndigheten har drivit en som de själva kallar ”nationell frivillig rekryteringskampanj”. Enligt Houthierna själva har man inte riktat in sig på unga, men föräldrar, barn, lärare, socialarbetare och andra invånare i Jemen som journalisterna pratat med, beskriver det som en aggressiv kampanj med barn som målgrupp samt att det inte alltid sker frivilligt. De riktar dessutom ofta in sig på de fattigaste familjerna i byarna för att få in nya rekryter. Det är aldrig söner till viktiga Houthi-familjer eller toppofficerare, utan vanliga barn från fattiga stammar som används som bränsle i kriget.

Enligt invånare i Sanaa, Jemens huvudstad som styrs av Houthierna, går rekryterare från dörr till dörr och säger till föräldrar att de antingen måste lämna över sina söner eller betala pengar till kriget. I små byar och städer hänger tonåringar, vars bröder och fäder redan arbetar för Houthierna. De kan ses främst utanför skolor, där de delar ut tuggummi och tobak samt försöker övertyga pojkarna att bli krigare.

Det finns också speciella rekryterare i de större städerna som måste fylla vissa kvoter med nya rekryter. Man samlar in information om familjer som bor i kvarteret, knackar dörr och frågar efter manliga familjemedlemmar samt deras namn och ålder.

En 13-årig pojke, Saleh, berättar att Houthi-militär en lördagsmorgon stormade hans familjs hem i det norra distriktet Bani Matar och krävde att han och hans far följde med dem till frontlinjen.
-”Min far bad dem ”Inte jag och min son” samt försökte dra av gevären från dem, men de drog bort honom och sedan hörde jag skott och min far var död. Milismännen tog mig med och tvingade mig att tjänstgöra vid fronten 12 timmar per dag.”

En 12-årig pojke, Kahlan, berättar att Houthi-milismän körde iväg med honom och tio av hans klasskamrater i en pickup. Man hade sagt att de skulle köras till ett ställe där de skulle få nya skolväskor, men det var en lögn. Istället kom de iklädda sina skoluniformer till ett träningsläger.

Nya rekryter tas först till ett ”kulturcenter” för religiös utbildning i nästan en hel månad, där instruktörer läser högt för barnen om Houthiernas grundare Hussein Badr Eddin al-Houthi. De får veta att de deltager i ett heligt krig mot judar och kristna samt arabländer som har blivit Väst-influerade. Pojkarna får också veta att om de dör i strid så kommer de att komma till himlen. Man eldar också på hatet genom att visa attacker utförda av koalitionen som har dödat civila.

Mohammed, en pojke som tjänade Houthierna från det han var 13 år fram tills han var 15 år, berättar att när man kommer ut från kulturcentret så vill man inte längre åka hem, ”man vill till jihad”.

Rekryterna sänds sedan till militära träningsläger i bergen. På nätterna sover de i tält eller trähyddor och på dagen lär de sig hur man avfyrar vapen, sätter ihop en bomb och undviker att bli träffad av missiler. Pojkarna får också Qat-blad varje dag. För de barn som kommer från fattiga familjer är det väldigt speciellt att ha Qat, som de inte har råd med hemma.

Efter en månad på boot camp, skickas de till kriget tillsammans med armbanden som ska se till att om de dör så skickas de hem till sina familjer och hedras som martyrer. Barnen kallar inskriptionen för deras ”jihad-nummer”. Några av barnen säger att de kände sig kraftfulla med vapen i sin hand, medan andra bara kände sig rädda.

En pojke, Mohammed, berättar att hans kompani fångade en krigare från koalitionen och hans befälhavare frågade ut honom medan de gav honom elchocker. Efteråt fick Mohammed, som var 14 år vid tillfället, i uppdrag att döda mannen, varpå han tog ett stort metallverktyg som han hettade upp i eld och sedan högg han av mannens huvud.
-”Han var min härskare, om han säger döda så dödade jag… jag skulle spränga mig i bitar för hans skull.”

Många andra barn vittnar om hur de blundade när de avfyrade sina gevär och upplevde det som mycket obehagligt med alla döda kroppar.

De barn som lyckats fly, hamnar till slut på ett rehabiliteringscenter och en psykiatriker som jobbar där berättar att de vanligaste symptomen för barnkrigare är extrem aggression. De lider av ångest, panikattacker och uppmärksamhetsunderskott. Många har blivit misshandlade av sina egna överordnade och sexuellt utnyttjade av officerare.

———————————————

Lång läsning, men intressant! Det blir ett dubbelt trauma som barnen utsätts för – dels de fasor som de fått uppleva i kriget och sedan effekterna som slår tillbaka när de vuxit upp.
Dessutom obehagligt att ta del av denna hjärntvätt som man utsätter barnen för i syfte att göra dem till jihadister.

Detta är dock inget lokalt fenomen i Jemen utan förekommer på många platser runt om i världen. Vi har en hel del sådana fall i Sverige, där många gav sig iväg för att kriga för IS och sedan återvänt hem där vi tog emot dem med öppna armar i tron att lite terapi skulle fixa allt. I många europeiska länder, t.ex. Tyskland, har man också problem med alla dessa barn till IS-krigare som har tyskt medborgarskap efter modern och nu vill åka till Tyskland med modern när fadern har dött i kriget. Vem vet hur dessa individer kommer att agera om några år efter det som man varit med om?

Så mycket frågetecken och så allt detta hat mot väst, kristna och judar… bara tanken på att vi har hundratals sådana här individer i Sverige gör mig mycket orolig för framtiden!

https://english.alarabiya.net/en/features/2018/12/19/Shocking-18-000-children-many-as-young-as-10-kill-and-die-for-Houthi-militias.html?fbclid=IwAR0DPdLjReLq_HLiPzGni7GBeKPY4r85j49GkRLjHWqMv7iH-fGh-Up2s4c

barn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s