Prada drar tillbaka produkter efter anklagelser om rasism!

Prada har bett om ursäkt efter att några av företagets produkter som visades i en affär i New York upplevdes som att man avbildade svarta ansikten.

Produkterna, som är en del av en linje varor som kallas ”Pradamalia”, drogs tillbaka efter upprörda känslor och anklagelser att de var rasistiska karikatyrer av mörkhyade personer.

Prada säger i ett uttalande att produkterna, varav vissa ser ut att föreställa svarta apor med förstorade röda läppar, inte på något sätt har referenser till den riktiga världen och definitivt inte till mörkhyade ansikten. Prada-gruppen deklarerar att man aldrig haft intentionerna att förolämpa någon och att man tar starkt avstånd från rasism och rasistiska bilder.

Den New York-baserade civilrättsjuristen Chinyere Ezie hade sett produkterna i Prada-affären på Manhattan och skrev senare på Facebook hur åsynen fick henne att skaka av ilska.
”Historian kan inte fortsätta att upprepa sig. Svarta amerikaner förtjänar bättre och vi kräver bättring!”

Skandaler med svarta ansikten fortsätter att skapa uppseende i USA. I oktober fick NBC-programledaren Megan Kelly sparken från kanalen, efter att hon i sin show försvarat Halloween-kostymer med svarta ansikten. Hon bad senare om ursäkt för incidenten.

Ja, vad ska man säga… det känns som att vissa personer söker efter ”rasism” med förstoringsglas. Hade jag sett dessa figurer i ett skyltfönster så hade inte min första reaktion varit att det föreställde mörkhyade människor samt var rasism, men som sagt i dagens läge ser vissa rasism överallt. Det börjar bli lite överdrivet!

Jag har fortfarande inte kommit över den där incidenten med H&M, som använde en mörkhyad pojke som modell för en t-shirt för barn med ett motiv med en apa och texten ”the coolest monkey in the djungle”, vilket skapade ramaskri. Helt galet!

Det verkar dock inte vara på återgång, utan snarare accelererar det hela tiden. Kanske är det bättre att förbjuda färgen svart världen över?

https://www.theguardian.com/fashion/2018/dec/15/prada-new-york-blackface-pradamalia

prada.jpg

3 reaktioner till “Prada drar tillbaka produkter efter anklagelser om rasism!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s