Skippa alla pekpinnar och lägg ned rasistkortet – årets vackraste högtid är här så låt oss förenas i den gemenskap och trygghet som traditionerna skapat!

Idag är det Lucia, en av de vackraste högtiderna som vi har i Sverige enligt min personliga åsikt. Sex gånger har jag fått privilegiet att avnjuta luciatåg i kyrkan där mina barn medverkar. Imorgon är sista gången, eftersom den yngsta börjar förskoleklass nästa år. Det känns lite vemodigt, men samtidigt är jag väldigt tacksam för att vår eminenta förskola står fast vid traditionen att ha luciatåg i kyrkan med barnen trots att det just nu blåser snålt kring detta kontroversiella firande.

Tyvärr är det många förskolor runt om i landet som har ställt in sina luciafiranden med hänvisning till att det inte är rättvist att tvinga alla att köpa luciadräkter varje år samt att det är jobbigt för de små barnen att behöva ”tvingas” uppträda för föräldrarna. Jag kan hålla med om att små barn i åldrarna 1-3 år inte har så mycket behållning av det och ibland gråter någon och vill till mamma istället för att sitta där framme i barngruppen, men för de lite äldre barnen i åldrarna 4-6 är det helt magiskt och de kan knappt bärga sig. Att öva in sångerna och dikter som de äldsta ska läsa upp tycker de är riktigt roligt och de ser det som ett hedersuppdrag och inget ok. Dessutom är det inte särskilt dyrt med en tomtedräkt, pepparkaksdräkt eller lucia/stjärngosse-nattlinne. Istället för att ställa in luciafirandet helt på vissa förskolor, hade man kunnat genomföra det för de barn som vill deltaga och resten hade kunnat sitta med föräldrarna i publiken.

Igår mötte jag en mamma som kom till skolan samtidigt för att hämta barn. Hon hade med sig ett yngre barn som hon höll i handen och som hade en luciakrona av papper på huvudet samtidigt som hon sjöng Sankta Lucia. Ska ni också ha luciafirande på förskolan frågade jag, men fick till svar att det skulle de inte – trots att de alltid haft det alla andra år och hon visste inte varför de hade ställt in det i år. Jag uppmanade henne att ifrågasätta och protestera, men hon log bara. Det är sorgligt när man tar bort traditioner som uppskattas av både barn och vuxna, men så länge ingen protesterar högljutt lär det fortsätta på det här viset.

Igår lyssnade jag på lite klassiska julsånger i bilen – inklusive klassikern ”Nu tändas tusen juleljus” och jag kan tänka mig att det svider för många bokstavstroende som har en annan trosuppfattning att behöva höra ord som ”född är Herren Jesu Krist vår Frälsare och Gud”. Inte undra på att många skolavslutningar inte längre får ske i kyrkan och att man undviker att ha så mycket som möjligt med det kristna budskapet att göra – tänk så många barn med annan religionstillhörighet som kan ta illa vid sig. Finns det bara en gud så gör det och detta är således hädelse på hög nivå!

Tänk så mycket enklare det var förr när vi inte hade sådana här fåniga problem, utan människor från andra länder anpassade sig helt enkelt och respekterade att vi firar både lucia och jul i Sverige. Men så här blir det när man har ett gäng flata politiker som erbjuder lillfingret och sedan inte vågar säga ifrån när kravmaskiner tar hela handen!

Trots att jag även tycker om våra andra högtider som exempelvis påsk och midsommar, så har av någon anledning julen alltid haft en speciell plats i mitt hjärta ända sedan jag var liten. Idag börjar således den bästa tiden på året på allvar. Vacker musik, underbar skönsång, tända ljus, de tre vise männen, Betlehems stjärna, Jesus födelse, lussekatter, pepparkakor, julskinka, vörtbröd, Kalle Anka, Karl Bertil Johnsson, tomten, knäck och marsipan samt så klart förväntansfulla barn med tindrande ögon – det är julen för mig och jag hoppas innerligt att mina barn ska få föra denna ljuvliga tradition vidare till sina barn och barnbarn.

Snart står hon där på tröskeln med julens budskap, vitklädd med ljus i hår och jag blir lika rörd varje år. Så här kommer en uppmaning till PK-etablissemanget i Sverige – låt oss få behålla våra fina traditioner och föra det vidare till våra barn och barnbarn som man alltid har gjort! Att vara Sverigevän och värna om vårt land, vår historia, vår kultur samt våra traditioner är inte likvärdigt med att vara rasist eller nazist!

Att varje gång detta kommer på tal vräka ur sig att vi inte har några egna svenska traditioner, utan att allt är ”importerat” är en grov förolämpning. Det är väl oväsentligt vart i världen lucia, tomten, saffran och allt annat först uppstod, det är när vi tillsammans firar något varje år som vi gemensamt skapar vår egen tradition. Kom heller inte och säg att det är kränkande mot andra folkgrupper – ni kan fråga vilken invandrare som helst om de inte firar högtider och traditioner från sina egna hemländer samt få positiva svar. Självklart vill man bevara sina traditioner oavsett vilket ursprung man har. Sedan kan man säkert anamma traditioner av varandra likväl.

När det är Ramadan eller Persiskt nyår, för att nämna några exempel, så ska det förstoras upp i media samt respekteras och tas hänsyn på alla sätt och vis. Det framstår därför som ytterst märkligt varför vi inte ska uppmärksamma och hedra våra egna traditioner samt förvänta oss samma respekt tillbaka från de som valt att bosätta sig i vårt land.

Nej, ni som säger att vi svenskar inte har någon egen kultur pratar rappakalja! Ni som alltid förespråkar solidaritet och att vi ska känna samhörighet med varandra och inte låta extremister söndra vårt samhälle – det är precis vad ni själva gör när ni försöker ta ifrån oss vår egen identitet! Varför ska vi behöva tåla att man förminskar oss och säger att det enda vi gör på högtiderna är att berusa oss på alkoholhaltiga drycker? För väldigt många av oss består allt detta av så mycket mer än att supa sig full.

Låt oss istället för att splittras, bevara våra traditioner och känna samhörighet när vi förenas i det gemensamma firandet av högtider! Låt oss få vara stolta över vårt land uppskatta våra traditioner utan att skämmas!

Jag önskar er alla en glad lucia!

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring.
Drömmar med vingesus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

lucia

Annonser

9 reaktioner till “Skippa alla pekpinnar och lägg ned rasistkortet – årets vackraste högtid är här så låt oss förenas i den gemenskap och trygghet som traditionerna skapat!

  1. Som sig bör oavsett om det är midsommar, nationaldagen, julafton, påsk eller lucia, så publicerar svensk media nedsättande artiklar om våra traditioner och stämpar oss som rasister! PK-Sverige i ett nötskal. Polariseringen har politikerna själva skapat genom sin ignorans mot befolkningen, men det skriver man sällan om.

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/oROdaK/en-ny-jultradition-har-skapats-har–rasism

    Gillad av 3 personer

  2. PK är den nya religionen som globalistgalningarna vill att vi skall ta till oss!!!
    Vi fortsätter att fira våra traditioner som vanligt iaf! :))) Någonting som jag är säker även sker hos många av de som vill tvinga oss att avstå från dem 😉

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s