Imorgon ansluter sig Sverige till den kritiserade migrationspakten, trots att många länder valt att bojkotta det suspekta avtalet!

Imorgon är det dags för den omdiskuterade 2-dagars konferensen i FN:s regi i Marocko, där man formellt ska antaga ”Global Compact for Migration” (GCM) och idag skriver icke europeisk media för en gångs skull om avtalet.

Enligt FN fanns det 258 miljoner migranter i världen förra året – en ökning med nästan 50% sedan år 2000. Om alla världens migranter skulle leva i ett enda land så skulle det landet vara det femte största enligt en rapport från Pew Research Center.

Antalet migranter – som drivs av ekonomiskt välstånd, ojämlikhet, våld, konflikt och klimatförändringar – representerar 3,4% av världens befolkning och ökar fortare än den globala befolkningstillväxten.

Men migration är inte alltid förenligt med säkerhet och trygghet antingen under vägen till destinationen eller på plats i det nya landet och enligt ” Missing Migrants” har 3.300 personer dött eller försvunnit i migrationsprocessen. Rasism, diskriminering och brott mot mänskliga rättigheter rapporteras till och med från transitländer.

För att underlätta migrationsprocessen har man nu skapat det kritiserade och luddiga avtalet som syftar till att bättre hantera migration på lokal, nationell, regional och global nivå, inklusive att minska risker och sårbarheter som migranter möter på olika stadier av resan. GCM har 23 mål som ska generera mindre övergrepp på migranter och bättre hantering av säkerhet och gränskontroller.

Migrationspakten godkändes av alla 193 medlemsländer i juli, förutom USA som backade ut redan förra året. Australien, Holland och Österrike har alla vägrat att vara en del av processen, vilket har föranlett att flera europeiska länder också har dragit sig ur. Bulgarien, Ungern, Tjeckien, Polen, Slovakien, Estland och Italien har antingen sagt nej till att medverka på konferensen eller sagt nej till att skriva på avtalet.

FN beklagar att medlemsländer drar sig ur avtalet och anledningen att länderna ska förlora sin självständighet är en missuppfattning. Migrationspolitik för ett land, är inte samma för andra. Samtliga medlemsstater fortsätter att vara fria att bestämma över sin egen politik.

Medan FN-företrädare är övertygade om att avhoppen inte ska påverka utkomsten av konferensen och syftet, har människorättsorganisationer ifrågasatt varför man inte tagit upp detta tidigare. USA drog sig ur tidigt och kritikerna menar att FN borde ha sett det som en varningsklocka istället för att driva vidare pakten. En av människorättsorganisationerna i Marocko hade ett tag planer på att avböja att deltaga på konferensen eftersom man inte ser att det kommer att resultera i en förbättrad situation för migranterna.

I Holland visar en nyligen genomförd opinionsundersökning att 41% är emot att signera avtalet, jämfört med 34% som är för.

Italien vill inte att FN ska vara inblandade överhuvudtaget och tycker istället att det är ett fall för varje lands regering.

Estland anser att det inte är ett avtal i den mening som avses i internationell rätt.

Bulgarien vägrar att skriva under eftersom man i största utsträckning vill skydda landet och dess medborgares intressen.

Vartefter listan av bojkottande länder växer, kan debatten om huruvida avtalet ska implementeras i slutet av året bli högljudd.

Jag noterar i vanlig ordning att ingen av länderna från MENA opponerar sig – undrar varför?! Just det ja, de rika oljeländerna tar inte emot sina bröder och systrar i nöd, utan de slussas istället vidare till Europa som förväntas ställa upp helhjärtat i alla väder – kosta vad det kosta vill!

Jag står fast vid min åsikt att Sverige inte bör underteckna avtalet eftersom svenska folket inte har fått information om vad det kommer att innebära och regeringen har heller inte gjort någon konsekvensanalys.

Vill man aktivt protestera mot avtalet anordnas det demonstrationer idag i Stockholm (Mynttorget) och Malmö (Svågertorp).

https://www.aljazeera.com/news/2018/12/day-conference-solve-worlds-migration-issues-181206181118436.html

fn

Annonser

3 reaktioner till “Imorgon ansluter sig Sverige till den kritiserade migrationspakten, trots att många länder valt att bojkotta det suspekta avtalet!

  1. Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
    Min övertygelse är att underskriften av detta avtal är dödsstöten för Sverige. Varför man överhuvudtaget bestämt i Rosenbad att skriva under utan att fråga befolkningen är enormt övergrepp mot oss alla.
    Tyvärr lär vi få skörda frukterna av detta onda avtal i många år framåt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s