Samtidigt som fredssamtal pågår i Stockholm om kriget i Jemen, kommer vittnesmål om tortyr och sexuella övergrepp i fängelser på civila offer!

Jag har under året skrivit mycket om det bortglömda kriget i Jemen och alla tusentals dödsoffer, främst barn, som fått sätta livet till i konflikthärden. Men det är inte bara krigets fasor som dödar oskyldiga människor – både svält och sjukdomar avlöser varandra. 1.500 civila dödsoffer registrerades bara i augusti och tidigare i veckan varnade man för att hälften av landets 30 miljoner invånare riskerar att svälta ihjäl om inte konflikten upphör genast.

Just nu pågår känsliga fredssamtal i Stockholm och samtidigt som dag två går mot sitt slut kommer det uppgifter från Jemen om hur många civila offer utsatts för fruktansvärd tortyr av Houthirebellerna – till exempel att hängas upp i könsorganen och doppas i syra.

Dessa förfärliga vittnesmål understryker betydelsen av ett massivt FN-backat fångutbyte som undertecknades i går av de Iran-backade rebellerna och Jemens erkända regering, som har krigat sedan mars 2015. Enligt överenskommelsen kommer ungefär 5.000 fångar från båda sidor att släppas som en förtroendeskapande åtgärd för att stärka fredsförhandlingarna som pågår i Stockholm.

Sedan starten av det tre och ett halvt år långa inbördeskriget, tros mer än 18.000 personer ha blivit inlåsta av Houthi-krigarna och många torterades. Tortyr har också registrerats av människorättsgrupper i fängelser kontrollerade av regeringen i Jemen och dess allierade, som även inkluderar Förenade Arabemiraten.

Farouk Baakar, en läkare från Jemen, blev arresterad av milismän år 2016 efter att ha vårdat en man som hade torterats och skjutits av Houthi-rebellerna. Han hölls fången i 18 månader i ett fängelse som kontrollerades av Houthierna. Där fanns även ”the Pressure Room”, en källare i ett 500 år gammalt ottomanskt slott. Där blev han avklädd, piskad och hans naglar samt hår drogs ut. Senare fick han smält plast kastad över sig, blev slagen samt upphängd i kedjor i taket i sina vrister. Där fick han hänga i 50 dagar tills hans förövare trodde han var död.
-”Smärtorna var outhärdliga, särskilt nästa dag när de tryckte på blåmärkena med sina fingrar.”

Läkaren försökte vårda andra fångar i fängelset som hade blivit torterade med provisoriska verktyg som till exempel elkablar. En man berättade att han hade hängt i sin penis och testiklar samt varit oförmögen att urinera. En annan fånges skinkor hade förseglats efter att Houthi-vakterna hällt syra på hans rygg, vilket fått hans skinn att smälta. Baakar använde tråd för att göra en öppning och avlägsna exkrement. När han bad vakterna om hjälp och sade att mannen är döende, svarade vakterna ”låt honom dö”.

Läkaren blev frigiven i december efter att hans familj betalat 8.000 USD och flydde till Marib – ett anti-houthi fäste i centrala Jemen, där han nu bor i ett tält. Han är en av 23 personer som intervjuats om sina upplevelser hos Houthierna. Vittnesmålen kommer bara månader efter att både Amnesty och Human Rights Watch anklagade UAE (en del av den Saudi-ledda alliansen) för att tortera människor i hemliga fängelser i södra Jemen. Där ska människor bland annat ha fått elchocker och piskats.

En fånge, Adel al-Hassani, som hölls i Bir Ahmed-fängelset i hamnstaden Aden, berättar hur vakter från Emiraten gav honom elchocker i könsorganet medan han hängde upp och ner från taket.
-”På nätterna hörde man fångar skrika hela tiden. Man slet av kläderna på människor, hängde upp dem, slog, sparkade och gav elchocker. Jag blev bunden till händer och fötter samt kastad i ett djupt hål i öknen med smeknamnet ”monsterhålet” under 48 timmar, där jag nästan dog.”

Även om båda sidor nekar till anklagelserna om tortyr, så visar en rapport från FN:s panelexperter från augusti att alla sidor i konflikten kan ha begått krigsbrott. FN-experter som besökt Bir Ahmed-fängelset vittnar om att fångar har utsatts för sexuella övergrepp samt även våldtäkt.

Hemsk läsning, men ack så viktig! Låt oss hoppas att man nu kommer överens en gång för alla så att det kan bli fred i landet där snart en hel generation barn har utrotats. Jag har dock mina tvivel på att man lyckas.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/yemen-uae-prison-torture-houthi-detention-centres-middle-east-a8672101.html?fbclid=IwAR1lz-CdKy73Pjz9Kyjj9rWIaw-W1kdf0E7XNa5F1pMjd-vhuLfYQtoHTyA

Jemen

Annonser

2 reaktioner till “Samtidigt som fredssamtal pågår i Stockholm om kriget i Jemen, kommer vittnesmål om tortyr och sexuella övergrepp i fängelser på civila offer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s