Luxemburg blir det första landet i världen med gratis kollektivtrafik – i Sverige är det en utopi och ändå fortsätter vi att toppa listan över länder med högst skattetryck i världen!

Avgifter på tåg, spårvagnar och bussar kommer att tas bort nästa sommar i Luxemburg, något som Xavier Bettel, som igår svors in som premiärminister för andra gången, lobbat för tillsammans med sitt parti Demokraterna. Man har bildat regering med vänstern och de gröna, som har lovat att prioritera miljön.

Utöver löftet om publika transporter, så överväger även regeringen att legalisera cannabis samt introducera två nya allmänna helgdagar.

I Luxemburgs huvudstad bor cirka 110.000 personer, men över 400.000 personer pendlar in till staden för att arbeta och staden har en av de värsta trafikstockningarna i världen. En studie visar att bilförare i staden spenderade i genomsnitt 33 timmar i trafikstockningar under år 2016.

Landet har 600.000 invånare, men upp mot 200.000 personer som bor i Frankrike, Belgien och Tyskland korsar gränsen varje dag för att arbeta i Luxemburg.

I somras beslutade regeringen att införa gratis resor med kollektivtrafik för barn och unga under 20 år. Från och med år 2020 kommer alla biljetter att avskaffas.

Även om lagen fortfarande är under betänkande, så har ett beslut redan tagits om 1:a- och 2:a-klass kupéer på tåg.

Så trevligt för Luxemburgs invånare såväl som för miljön. I Sverige däremot är det bara nyanlända som får åka gratis kollektivtrafik, medan unga och äldre tvingas betala med pengar de knappt har. Det finns dock en del undantag i vissa kommuner som erbjuder personer över 70 år gratis kollektivtrafik, men det är helt beroende på kommunens ekonomi och tyvärr lider de flesta svenska kommuner av ekonomiskt underskott numera.

Idag presenterades för övrigt tabellen för de högst beskattade OECD-länderna och i år har Danmark för första gången åkt ned från första platsen till andra, medan Frankrike numera toppar listan. Sverige ligger kvar på tredje plats som ett av de länder i världen med högst skattetryck. Ändå har vi en välfärd som håller på att krackelera. Det är fullkomligt skrattretande – särskilt eftersom alla vet vad pengarna går till, men ingen törs säga det högt!

https://www.theguardian.com/…/luxembourg-to-become-first-co…

https://www.berlingske.dk/…/danmark-mister-titlen-som-det-m…

lix

Annonser

4 reaktioner till “Luxemburg blir det första landet i världen med gratis kollektivtrafik – i Sverige är det en utopi och ändå fortsätter vi att toppa listan över länder med högst skattetryck i världen!

  1. Det är en utopi att ens tågen skulle komma och gå i rätt tid.Metallstölder är en stor anledning till att vare sig gods eller människor kommer fram i tid.Samhället bryter ihop på alla sätt.Lööf,ta ditt ansvar och kryp under din sten och försvinn från politiken.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s