Det belgiska parlamentet är oeniga kring beslutet att skriva på FN:s migrationsavtal på måndag, men till skillnad från Sverige för man en öppen debatt!

I Belgien har FN:s migrationspakt splittrat regeringen. Det största av de fyra regeringspartierna vill inte att Belgien skall ansluta sig, men det önskar däremot de tre andra och därmed även premiärminister Charles Michel.

Det är det nationalistiska, flamländska partiet ”Ny Flamländsk Allians”, som har startat en kampanj på sociala medier för att hålla Belgien utanför pakten.

På måndag och tisdag nästa vecka skall pakten antas vid en ceremoni i Marrakesh i Marocko.

Experter som utsetts av partierna från både koalitionen och oppositionen hade fått säga sin mening om vilken påverkan migrationspakten kan komma att få på landet, innan ett särskilt möte med regeringens utrikeskommitté skedde igår.

Vissa juridiska experter befarar att ”aktivister” bland deras kollegor kan använda migrationspakten som ett vapen för att inleda långdragna rättsliga förfaranden för att få till stånd att personer som enligt nuvarande regler skulle nekas uppehållstillstånd skulle få stanna i Belgien, något som även stöds av det största partiet i den federala koalitionen, de flamländska nationalisterna.

Partiet fruktar att om Belgien signerar avtalet så skulle olaglig invandring inte längre kunna sanktioneras och varje invandrare skulle automatiskt få tillgång till social trygghet och andra fördelar från dag ett. Dessutom anser partiet att vissa delar i avtalet som anger att invandrare ska få behålla sin egen kultur, skulle underminera ansträngningarna att integrera dem i det flamländska/belgiska samhället. Nationalisterna vägrar också att acceptera landspecifika sidonoteringar som läggs till för att undanröja några av deras farhågor, man anser att det i praktiken inte skulle vara värt pappret som de är skrivna på.

Åsikterna går också isär om huruvida migrationspakten är legalt bindande eller inte. Man är således inte enig i parlamentet och premiärministern har några dagar till på sig att försöka få stöd för sin sak.

Meanwhile in Sweden… är det tyst från politikernas sida. Moderaterna och SD har krävt debatt och en akut konsekvensanalys av regeringen, men när detta ska hinna ske innan måndag är det ingen som vet. Jag noterar på riksdagens hemsida att Socialförsäkringsutskottet ska ha möte imorgon, kanske ska ärendet tas upp då. Den utskottsmedlem från Moderaterna som jag lämnat telefonmeddelande hos förra veckan, har inte återkommit och jag har inte heller lyckats få någon kontakt med Paula Bieler från SD varken på telefon eller Messenger.

Jag ska försöka ringa till några av utskottsledamöterna idag, men ärligt talat har jag inga förhoppningar om att få några besked. Det spelar ingen roll hur mycket de olika partierna och tjänstemännen bedyrar att det inte är locket på i Sverige – det är det definitivt! Det smusslas och tiden bara går!

Det går inte att blunda för att ett tiotal nyckelländer sagt nej till migrationsavtalet samt att det inte ens diskuteras i andra världsdelar som Asien, MENA och Sydamerika. Varför? För att det inte kommer att drabba dessa nationer så för dessa länder kvittar det om de signerar ett papper eller inte. För oss i Sverige däremot, som redan är extremt påverkade av migrationsströmmarnas baksida i kombination med en oansvarig migrationspolitik, kan det ha oerhörd betydelse för både landet och dess invånare. Därför är det oerhört ignorant av politikerna att försöka driva igenom det här utan svenska folkets vetskap samt utan att ha en bred politisk majoritet för beslutet!

https://www.vrt.be/vrtnws/en/2018/12/04/could-the-un-migration-pact-cause-the-belgian-government-to-fall/?fbclid=IwAR36yy2yxggwTpdLEcsl5118o8QemhoC1z1JvwOFiA7uDGI2RPUerEOwgQU

flamländ.jpg

 

3 reaktioner till “Det belgiska parlamentet är oeniga kring beslutet att skriva på FN:s migrationsavtal på måndag, men till skillnad från Sverige för man en öppen debatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s