Vågar Lööf ta steget och riskera att decimeras till ett parti som balanserar på riksdagsspärren?

Imorgon förväntas Stefan Löfvén presentera sitt regeringsförslag till talmannen och nu återstår 24 timmar för att knyta ihop de sista trådarna och få med Centerpartiet på tåget.

Det synes mig märkligt att Centerpartiets ledare Annie Lööf helt plötsligt har vänt kappan efter vinden, trots att hon under så många år varit kritisk mot just Socialdemokraterna. Centerpartiet har i alla år (sedan de blev Centerpartiet) varit ett borgerligt parti och blott en enda gång tidigare har man bytt sida under Ingvar Carlssons regeringstid 1994-1998 och då fick man några departementsposter som belöning. Resultatet väntade dock inte på sig utan vid nästa val fortsatte Centerpartiets kräftgång och partiet slutade på strax över 5% av rösterna i 1999 års val.

Artiklar där Annie Lööf går till attack mot Stefan Löfvén har duggat tätt genom åren och som en röd tråd ser man att både S och SD varit Lööfs huvudmåltavlor när hon hållit sina tal. Senast förra året gick Lööf till utfall mot Löfvén när det handlade om landsbygdspolitik: -”Han har ju ingen politik för landsbygden. Hans politik är tvärtom något som är skadligt och ökar de regionala klyftorna i Sverige.”

Ändå är det just Socialdemokraterna och Stefan Löfvén som Annie Lööf nu ämnar vilja samarbeta med – det är ungefär lika trovärdigt som att hon skulle sätta sig i samtal med Jimmie Åkesson! Hela agerandet talar emot sig själv och det är uppenbart att det handlar om att sälja ut sig själv och sin politik enbart för att få komma till makten oavsett pris. Helt plötsligt gör det inte så mycket om landsbygden fortsätter att vara den blinda fläcken, eller om Lööfs stolta arbetarlinje får sig några törnar – att ta ansvar för landet handlar tydligen om att ge avkall på sin egen politik och aktivt bidraga till att försämra för landets medborgare, särskilt de svagaste i samhället.

Men det räcker att se historien an för att förstå att det kommer att straffa sig i nästa val, men om Lööf och hennes partivänner är villiga att offra allt som man byggt upp det senaste decenniet bara för att få sitta fyra år vid köttgrytorna, för att sedan återigen bli decimerade till ett parti på samma nivå som Miljöpartiet så är det ju faktiskt deras val. Det är ingen hemlighet att den sanna socialdemokratin har en förmåga att ta all makt själva och sedan får alla andra anpassa sig. Kanske är det lika bra att Annie Lööf får lära sig läxan den hårda vägen!

lööf

Annonser

En reaktion till “Vågar Lööf ta steget och riskera att decimeras till ett parti som balanserar på riksdagsspärren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s