Muslimsk man som inte fick förlängt lärarvikariat eftersom han vägrade att ta kvinnor i hand, fick inte rätt i Diskrimineringsnämnden i Norge – meanwhile in Sweden…

Jag har tidigare skrivit om fallet på Ekeberg-skolan i Oslo där en muslimsk lärarvikarie inte fick förlängning eftersom han vägrade att ta kvinnliga kollegor i hand. Mannen menade att hans islamska tro ligger bakom och att han inte önskar utsätta sig för frestelser samt vill följa profetens ord. Mannen hade således anmält skolan för diskriminering, men fick inte rätt.

I avgörandet som kom idag, skriver Diskrimineringsnämnden att ”Oslo-skolan inte diskriminerade lärarvikarien”.

Lärarvikarien hade informerat skolan specifikt om att han inte hälsade på kvinnor genom handslag på grund av sin religiösa praxis och rektorn vid skolan hade gjort klart att skolan inte accepterade denna praxis men att de var öppna för inkludering och ville ge mannen en möjlighet.

Flera liknande fall har utspelat sig på andra håll i världen.

I augusti fick ett muslimskt par avslag på sin ansökan om medborgarskap i Schweiz, efter att paret nekat till att ta i hand på personer av motsatt kön. Paret hade också stora problem med att svara på frågor, eftersom intervjuaren var av motsatt kön. Schweiziska myndigheter avslog ansökan om medborgarskap med hänvisning till att nya medborgare måste vara väl integrerade i det schweiziska samhället.

År 2016 blev det stor nationell debatt i Schweiz när en skola hade låtit två syriska bröder slippa hälsa på lärarna genom att ta i hand. Bröderna menade att det stred mot deras religiösa tro att ta i hand med kvinnor. Detta ledde till att regionala myndigheter omprövade skolans beslut, vilket grundade sig i att jämställdhet och integrering av invandrare var viktigare än elevers trosfrihet.

I Frankrike blev en algerisk kvinna nekad medborgarskap efter att ha nekat att hälsa på en manlig ämbetsman genom att ta i hand under en ceremoni för nya franska medborgare. Landets högsta domsotol vid tvistemål, Conseil d’État, behandlade ärendet i april i år och menade att handlingen skedde på ett ställe och i ett ögonblick som är symboliskt samt att det därför visade brist på assimilering.

I Australien har det också varit diskussion om muslimer som inte vill hälsa genom att ta i hand efter att en skola i Sydney beslutat att det var ok att muslimska skolpojkar inte handhälsade, så länge de istället hälsade genom att lägga sin hand på bröstet.

I Skandinavien råder det delade mening om hur viktigt det är att alla hälsar genom att ta i hand och det är givetvis Sverige som sticker ut i vanlig ordning! Ingen har väl glömt att en arbetsgivare i Sverige dömdes till att betala 40.000 kr i ersättning till en muslimsk kvinna som upplevde att jobbintervjun blev avbruten när hon vägrade att hälsa på en man genom att ta i hand. Arbetsdomstolen ansåg nämligen att detta var diskriminering.

Uppenbarligen anser landet med världens första feministiska regering att jämställdhet mellan könen inte är så viktigt när det väl kommer till kritan!

#onlyinsweden

ekeberg

Annonser

3 reaktioner till “Muslimsk man som inte fick förlängt lärarvikariat eftersom han vägrade att ta kvinnor i hand, fick inte rätt i Diskrimineringsnämnden i Norge – meanwhile in Sweden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s