Egyptisk skådespelerska riskerar fängelse efter att ha haft en för ”avslöjande” klänning på sig på Kairos filmfestival!

I torsdags framträdde den egyptiska skådespelerskan Rania Youssef under avslutningen av Kairos Internationella Filmfestival i en svart klänning som visade hennes ben, vilket fått vissa invånare i landet att se rött och nu har två advokater stämt henne och anklagar henne för ”anstiftan till sedeslöshet” – ett åtal som kan leda till fängelsestraff i upp till fem år om hon fälls.

Enligt en av advokaterna anses inte Youssefs klädsel respektera de sociala värderingar, traditioner och moral som gäller samt därmed har hon underminerat filmfestivalens rykte, men särskilt egyptiska kvinnors rykte.

Youssefs klänning skapade också mycket kritik på sociala medier.

Youssef twittrade senare en officiell ursäkt till de som blivit upprörda av hennes val av klädsel. I januari väntar domstolsförhandlingar.

Tidigare i år anklagades även en kvinnlig sångerska för ”anstiftan till sedeslöshet” efter att ett online videoklipp som innehöll sensuell orientalisk dans och suggestiva gester blev viralt.

Förra året blev en annan kvinnlig popsångerska dömd till två års fängelse för liknande anklagelser tack vare en video som uppfattades som provokativ. Hennes dom reducerades till ett år efter att ha överklagats.

Egypten har precis som många andra länder i MENA ett strikt konservativt samhälle som går ut över kvinnorna. Många svenskar reser gärna till länder som Egypten, Dubai och Förenade Arabemiraten på semester, trots att man är medveten om kvinnoförtrycket som råder. Detsamma gäller länder i Afrika som lever på sexindustrin. Ett sätt att påverka dessa länder är att helt enkelt bojkotta dem, eftersom många länder är beroende av turismen, men tyvärr är det alltför få som tänker i de banorna!

https://citizen.co.za/news/news-africa/2044143/egyptian-actress-to-face-trial-for-wearing-racy-dress/

klänning

Annonser

En reaktion till “Egyptisk skådespelerska riskerar fängelse efter att ha haft en för ”avslöjande” klänning på sig på Kairos filmfestival!

  1. Mental utveckling kan bevisligen gå åt båda hållen. Om Egypten snart blir totalt mumifierat, medelst burka-lag, så skulle det alls inte förvåna mig.

    I Sverige går kvinnor i bikini på stränder och badhus. I Tyskland har män och kvinnor delade delade bastubad, samt täcker sig inte ens. Likväl flyger de inte på varandra i någon ”osedlighet”.

    Osedligheten sitter inte i kvinnors eller mäns klädsel, men i huvudet på individer. Det är i min mening de här extrema islamisterna som är osedliga i sitt beteende.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s