Årets julkalender från Svenska Kyrkan är ett riktigt stolpskott utan vare sig julstämning eller det kristna budskapet!

Svenska Kyrkans julkalendrar som barnen brukar få gratis varje år brukar vara rätt tråkiga, men de har åtminstone handlat om kristendomen och haft jul-tema. Årets julkalendrar däremot fokuserar på Svenska kyrkans internationella arbete och man får lära känna tre flickor som fötts i tre olika delar av världen samt se vad de gör i luckorna.
”De gillar god mat, roliga lekar och bra musik – precis som vi här i Sverige. Men där de bor finns också stor fattigdom och många orättvisor.”

Lucka 13 innehåller definitivt ingen lucia som sig bör, utan en tråkig ljuslykta som Fiorella har gjort. Hela kalendern genomsyras för övrigt av kvinnoförtryck och hederskultur – varför man vill betunga svenska barn med detta varje dag fram till jul är en gåta!

Ett exempel från lucka 15:
”Där Fiorella bor tycker många att pojkar inte får gråta. Vad skulle du göra om du inte fick gråta när du är ledsen?”
I Sverige fortsätter man att anamma denna kultur, så det är inget lokalt problem i deras hemländer!

Från lucka 5:
”I Fatijas familj äter hennes pappa och bröder först. Sedan får mamma och systrarna äta det som blir över. Tycker du det är rättvist?”
Det är varken rättvist eller normalt, men ändå tar vi emot denna kvinnoförtryckande kultur med öppna armar i Sverige!

Från lucka 20:
”Jasmina är arg för att hennes bröder får vara ute längre än henne på kvällarna. Vad brukar du göra när något känns orättvist?”
Oj, de glömde nämna att om Jasmina reagerar mot orättvisan så blir hon pryglad!

Från lucka 22:
”Flera av Jasminas tjejkompisar tvingas gifta sig innan de fyllt 18 år. Men Jasminas föräldrar ska se till att hon får bli vuxen först.”
Eller hur? Det fungerar ju inte ens i Sverige och varför tynga små barn med detta, när inte ens vår egen regering kan göra det som krävs?

Det här är ju precis vad man önskar sitt barn att ta del av varje morgon fram till jul för att skapa julstämning!

Visst är det bra att prata med sitt barn om orättvisorna som finns i världen, det gör jag ofta, men varför klämma in det i barnens julkalender? Det finns inget på den bilden som hör ihop med Sverige eller våra kristna jultraditioner. Man har försökt lägga in lite snö här och där för att släta över det hela, men tyvärr Svenska Kyrkan detta var ingen hit och julkalendern åker rakt i soporna där den hör hemma!

Jag har fortfarande inte ångrat att jag lämnade Svenska kyrkan förra året – tragiskt!

7 reaktioner till “Årets julkalender från Svenska Kyrkan är ett riktigt stolpskott utan vare sig julstämning eller det kristna budskapet!

 1. Indoktrineringen är snart fullständig, mycket trist att kyrkans adventskalender har vänt sig rakt in i djävulens käftar, stackars barn och barnfamiljer som ser och läser i adventskalendern dagligen.
  Själv gick jag ur svenska kyrkan redan på tidigt 80 tal. Inget jag ångrar, därmed inte sagt att jag inte är kristen med kristna värderingar som jag håller högt.
  Men inser inte att kyrkan har något med min trosuppfattning att göra, den är personlig och hålls för mig själv.
  Den ingår i min svenska folk själ, precis som alla våra fina svenska högtider så finns den allerstädes närvarande, i stolthet för mitt svenska arv och flagga.

  Gillad av 3 personer

  1. Håller starkt med dig om detta. Jag gillar begreppet ”kulturkristen”. Jag har lämnat kyrkan och har egentligen aldrig trott på vare sig Gud eller Jesus mer än jag trott på tomten eller Snövit. Men jag älskar de traditioner jag växt upp med; Lucia, julpynt och sånger, så i protest mot den pågående ”kulturrevolutionen” sjunger jag nu Staffansvisan för mig själv denna frostiga morgon.
   Mohamed Eddie Omar skriver vackert och kärleksfullt om svensk kultur och kulturkristendom. Här i Samtiden: https://samtiden.nu/2018/07/ateisten-som-gillar-kyrkklockornas-klang/

   Gillad av 2 personer

 2. Som vanlig ska svenska barn indoktrineras… Man tar deras barndom från dem och belastar dem med vuxnas problem, samtidigt som man tar ljuset och glädjen, som julen representerar, från dem… Soegligt…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s