Genmodifierade foster i Kina väcker uppståndelse och nu behövs debatt i Europa!

Världens första genmodifierade foster har fötts i Kina. Från början var syftet att skydda barnen från HIV-infektion, men i själva verket har de ambitiösa forskarna haft något helt annat i åtanke och nu har man öppnat Pandoras box.

Den här månaden föddes två flickor i Kina, vars genetiska material har blivit genetiskt modifierat rätt omgående efter befruktningen. Man har hela tiden gett sken av att proceduren var till för att skydda barnen från HIV och man hade rekryterat barnlösa par med HIV-positiva män till studien (HIV är ett stort problem i Kina). Det är uppenbart att barn kan skyddas mot HIV-infektion tack vare CRISPR /Cas9, men processen är helt oprövad och förknippad med mycket höga risker.

Men det här mänskliga experimentet handlade egentligen om att Kina vill bli först med att hamna i historieböckerna vad gäller forskning om livet med hjälp av ny kraftfull teknik.

Det är fortfarande oklart hur väl experimentet har lyckats och huruvida de två flickorna kommer att lida av långtgående konsekvenser – normalt sett brukar man aldrig lyckas med det första försöket inom bioteknik. Hur många misslyckade mänskliga experiment som man förtiger för resten av världen, kan man bara spekulera om.

Hur som helst har tröskeln överskridits och medan européer och amerikaner fortfarande tänker och famlar sig framåt, har Kina redan långt försprång.

I till exempel Tyskland förbjuder embryoskyddslagen att man ställer diagnoser på embryon med möjliga allvarliga sjukdomar, men kineserna har nu aktivt försökt återskapa deras egen genmassa.

Trots faran finns nu alltså tekniken tillgänglig och de potentiella fördelarna är enorma. Det skulle kunna innebära att man med denna nya revolutionerande teknik låter oss slippa sjukdomar som HIV, smittkoppor och kolera – men till vilket pris?

https://www.welt.de/debatte/kommentare/article184519362/Genmanipulierte-Babys-in-China-Besonders-schockieren-muss-der-Gegensatz-zu-Deutschland.html

gen

Annonser

8 reaktioner till “Genmodifierade foster i Kina väcker uppståndelse och nu behövs debatt i Europa!

  1. Smutskastningen av Kina och Kineser i Sverige har nu nått sådant bottenläge att till och med Kungens PR resa ställdes in av kineserna. Kina har tröttnat på förtalet och alla falska rykten.

   https://falsknyhet.wordpress.com/2018/11/25/fantasifulla-hat-bloggar-av-statliga-sr/
   https://falsknyhet.wordpress.com/2018/11/25/kungen-och-svenskarna-inte-valkomna-i-kina/
   Och från ambassaden.
   ”bedräglig, lagbrytare, lögnaktig, falsk, skamlig, oärlig, överdriven vinklad, avsiktlig och uppsåtligt [falsk], [självutnämnd falsk] Kina expert, fabricerade nyheter och ”seriously inconsistent with facts and full of bias and lies”. http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1573515.htm

   Sverige, fatta varningen innan det är försent. Kina behöver inte Sverige, men vill gärna ha en god relation. Svenskarna inte så.

   Gilla

 1. Fel, HIV är inte ett stort problem i Kina, men det finns, och är naturligtvis ett problem, problemet är större i Sverige, utom förstås i den amerikanska CIA propagandan där man alltid vill smutskasta Kina, så låt oss slippa få de siffrorna kastad på oss. Glöm inte att siffrorna blir stora i ett land med en befolkning på 1.4 miljarder. Sedan finns ingen önskan att ”bli först med att hamna i historieböckerna” heller. Sedan är det heller inte fråga om ”första försöket”, inte heller att förtiga något. Detta är Kinas normala sätt att arbeta, esse non videri, att verka utan att synas. Man tillåter inte att en massa smutskastande, nyhetsgiriga och sensationsgiriga utländska journalister skall kunna lägga sig i forskning och sprida falska rykten och nyheter. Sådan här forskning är i Kina starkt reglerad och starkt omgärdat med säkerhets regler och forskarna har personligt ansvar, något som helt saknas i Sverige. Denna forskning har varit känd mycket länge, den har pågått i kanske 20 år. Vad det gäller är att Kina har sedan länge arbetat på att utveckla goda förbindelser med nationer i Afrika. Det sägs att 70% i subsahara har HIV. I Kina lär det röra sig om mindre än en promille. Det är där Kina har sitt fokus. Detta kan tyckas nytt för amatörer, men är knappast mycket olika från när vaccinet uppfanns i mitten på 1800 talet. Det var samma sång från folk då som nu.

  Gillad av 1 person

   1. Förstår dig. Men du är liksom så många andra ett offer för propagandan. Det är svårt och tidsödande att kolla fakta. De två senaste virala lögnerna är detta ”sociala poängsystem” i Kina. Det existerar inte och kan inte fungera. Vad det är är ett helt vanligt kreditinstitut som Sverige har haft länge. Det andra virala lögnen är att Kina bedriver etniska och religiösa förföljelser i Xinjiang med koncentrationsläger. Vad man gör är att med omskolning/utbildning förhindra att en ny Islamisk Stat bildas. IS i Syrien/Irak bombades till grus av USA, med flera, civila lidanden obeskrivliga. Kina bombar inte, man omskolar. Följ länken i mitt andra inlägg. Det är mycket väl uppbackat av referenser. Svenska media ljuger helt rått.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s