Dansk skola delas upp i två, varav den ena placeras i ett särskilt utsatt bostadsområde och riskerar att få 80% tvåspråkiga elever – ungefär som i många svenska ghettoskolor!

Danska kommuner försöker ofta att fördela tvåspråkiga och etniska danska elever så att det inte uppstår skolor med en klar övervikt av tvåspråkiga, men i kommunen Herning går man nu i motsatt riktning. Från och med nästa termin kommer man att dela Herningsholmsskolan i två avdelningar. Den nya avdelningen kommer att etableras på en tidigare stängd skola i Holtbjerg, som är med på regeringens lista över särskilt utsatta bostadsområden. En stor andel av invånarna har annan etnisk härkomst än dansk och utifrån invånarnas sammansättning, förväntar man sig att den nya skolan i Holtbjerg kan få upp mot 80% tvåspråkiga elever.

En av de elever som efter sommarlovet skall starta på den nygamla skolan i Holtbjerg, är 7-åriga Maya Nakapizye som bor i Holtbjerg. Hennes familj har inte möjlighet att flytta och den nya skolöppningen bekymrar hennes mor Tamara Nakapizye.
-”Maya skall integreras och lära sig det som de andra danska barnen lär sig. Det tror jag inte hon kan på en skola ute i Holtbjerg. Vi är bara invandrare med annorlunda bakgrund och kultur därute.”

Många av de föräldrar med både dansk och utländsk bakgrund som man pratat med önskar att flytta från området på grund av beslutet. En del har redan hittat nya lägenheter, men alla har inte den ekonomiska friheten – inte heller Tamara Nakapizye, som fruktar att hennes dotter inte kommer att känna sig som en del av det danska samhället.
-”Jag tror att det blir en ghettoskola. Jag har många gånger sett på TV hur man använder många resurser på att undvika att låta ghettoskolor och ghettoområden växa fram, men det är precis det som man nu gör i Holtbjerg. Det känns som att vi blir isolerade bara för att vi bor i Holtbjerg.”

Från kommunens sida förstår man de bekymrade föräldrarna, men pekar på att de kommer att ha en riktigt bra skola på Holtbjerg eftersom man kommer att tillsätta extraresurser.

Andra städer i landet gör på ett helt annat sätt och arbetar istället aktivt med att fördela eleverna. Men kommunen avvisar att man genom beslutet försöker isolera de tvåspråkiga eleverna och pekar på att man avsatt fyra miljoner per år till skolan de närmaste fyra åren.

Intressant att ta del av och i Sverige har vi redan sådana här skolor i våra storstäder, till exempel Rosengårdsskolan där man kan räkna de få etniska svenska eleverna på handens fingrar. På vilket sätt detta skulle främja integrationen samt förbättra språkkunskaperna för dessa elever är det ingen som vet!

Hur var det nu igen med gängkriminalitet i förorten och mellanstadieelever som börjar som knarkkurirer? Just det – den röda tråden är att man känner ett utanförskap gentemot resten av samhället, något som varit känt för våra politiker de senaste decennierna men ändå görs inget konkret för att komma tillrätta med problemen, utan man fyller bara på med människor och skapar fler och fler utanförskapsområden.

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-11-26-foraeldre-flytter-fra-omraade-kommune-splitter-skole-op-i-to-og-samler-alle?fbclid=IwAR0faqfel9LQclceMgKIqDVxsh4yDPH3GvtFV4gs-i1-uLTVAJC4oIxbZgI

ghetto

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s