Fängslade saudiska aktivister utsätts för både tortyr och sexuella övergrepp!

Jag har tidigare skrivit om de aktivister i Saudiarabien som hålls fängslade av regeringen på vaga grunder. Enligt Amnesty International utsätts fångarna för både tortyr och sexuella övergrepp.

Kungadömet har sedan i maj i år hållit 10 kvinnor och 7 män fängslade på grund av anklagelser som rör den nationella säkerheten och är relaterade till deras arbete för mänskliga rättigheter. Bland fångarna finns bland annat al-Yousef, en pensionerad professor vid Riyadh’s King Saud University och även Loujain al-Hathloul, Eman al Nafjan och Aziza al-Yousef som samtliga kampanjade för kvinnors rätt att köra bil innan man lyfte det allmänna förbudet i juni.

Aktivisterna som är inlåsta i Dhahban-fängelset vid Röda havets västra kust, utsätts för upprepade elchocker och pryglas – något som medfört att vissa av dem inte kan stå upp eller gå. Minst en aktivist har tvingats hänga från taket och en annan kvinna har blivit sexuellt trakasserad av förövare med ansiktsmasker. Många bär märken på kroppen efter tortyren och har händer som skakar okontrollerat. En kvinna har upprepade gånger försökt ta sitt liv inne i fängelset.

Amnestys rapport kommer samtidigt som Saudiarabien får ta emot global kritik för mordet på Khashoggi i Istanbul. USA:s president Donald Trump fortsätter dock att stödja kronprins MBS trots kritiken från omvärlden. Nu har det även börjat röra på sig i kungahuset och tidigare idag läste jag att flera i släkten vill ändra den nuvarande maktfördelningen.

https://www.aljazeera.com/news/2018/11/detained-saudi-activists-tortured-sexual-harassed-amnesty-181120191637603.html?fbclid=IwAR2h8Z0k_kQPTayAnKepTUmvHei2Hh69ha3Ii7d85LZuY2TowwLvkmJZbYM

Saudi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s