Den amerikanska kongressen ämnar ändra en 181 år gammal regel som förbjuder huvudbonad!

Som jag skrev om efter mellanårsvalet i USA, blev två muslimska kvinnor (inklusive en antisemit) invalda till kongressen och det tog inte lång tid innan det började ställas krav.
 
Nu ämnar demokraterna förändra förbudet mot att bära huvudbonad i ”Huset” (US House floor), ett initiativ som under gårdagen fick stöd av landets största grupp för muslimska rättigheter.
 
Ilhan Omar, en somalisk flykting som är en av de första två muslimska kvinnorna som blev invalda till kongressen, stödjer de demokratiska ledarnas förslag om att uppdatera en 181 år gammal regel för att tillåta religiösa undantag för huvudbonad som till exempel den muslimska hijaben, judisk kalott eller sikhers turbaner.
 
Förslaget som är en del av ett större paket som introducerats av toppdemokraten Nancy Pelosi, förväntas godkännas i januari.
 
Omar twittrade följande i lördags:
-”Ingen sätter en slöja på mitt huvud förutom jag själv. Det är mitt val och detta är inte det första förbudet som jag kommer att arbeta för att motverka.”
 
Jag är splittrad i mitt ställningstagande. Självklart är det bra att alla typer av människor oavsett religion och etnicitet representeras, men samtidigt har jag svårt med kvinnoförtryckande plagg. Visst är det ett fritt val för Omar, men för hundratusentals kvinnor och små flickor världen över handlar det om tvång och definitivt inget som de har valt själva!
 
omar.jpg

4 reaktioner till “Den amerikanska kongressen ämnar ändra en 181 år gammal regel som förbjuder huvudbonad!

  1. Är också lite splittrad men tycker ändå att förbudet skall vara kvar för huvudbonaden är ett religiöst uttryck och i ett sekulariserat samhälle ska vi inte ens fundera på om personen framför dig är neutral i sin yrkesroll eller inte. Religion skall hållas privat annars är vi än mer på ett sluttande plan… Hur slutar detta om kraven redan börjat komma igång??

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s